Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opojne droge

Evo što možete učiniti sumnjate li da vam se dijete drogira!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo priču koliko se dugo droga uopće zadržava u organizmu i kako i gdje se mogu napraviti testovi.

Sumnjate li da vaše dijete koristi neku vrstu opojnih droga, možete to provjeriti i sami. Testove možete kupiti u apotekama. Njihova cijena kreće se od 50 do 250 kuna.

Pročitajte i ovo Uhićeno 10 ljudi zbog preprodaje droge Uhićenja u Puli i Zagrebu Pale dvije narkobande, uhićeno 10 ljudi, jedan je u šumi zakopao 12 kilograma kokaina Ilustracija Kemiijski dodaci Dolaze iz iz podrumskih laboratorija, a mladi završavaju na psihijatriji zbog paranoje i halucinacija: Samo jedan ovakav joint može i ubiti

'Test je vrlo jednostavan za primjenu. Koristi se obično za ispitivanje ilegalnih droga u mokraći. Obično otkrivaju 5 do 10 vrsta droga u mokraći. I to su najčešće hašiš, marihuana, kokain, opijati i metadon', kaže Maja Radovanlija, voditeljica ljekarne.

Kako funkcionira, provjerili smo u laboratoriju. 'Ukoliko se pojave dvije crte, to znači da je test negativan, ukoliko nema plave crte, onda je to pozitivno', kaže Biserka Riha, specijalistica toksikološke kemije. Naš test bio je gotov za samo dvije minute i bio je negativan.

>> Resocijalizacija ovisnika: Zaposlilo se 80 liječenih ovisnika

Droga se u organizmu ne zadržava mnogo. Primjerice, heroin ostaje u krvi svega tri minute. A njegovi metaboliti od 12 do 36 sati. U urinu je 2 do 4 dana. Najduže se zadržava trava. Nakon samo jednog popušenog jointa čak sedam i više dana.

Najduže droga ipak ostaje u kosi. Ovisno koliko centimetara kose ima, toliko se mjeseci unazad može vidjeti povijest uzimanja neke droge. Kosa se ne čupa, nego se reže. Gleda se visina uške i otraga se digne i odreže pramen.

Posljednje dvije godine kod mladih je u porastu upotreba kanabisa, snifanje ljepila, te uzimanje tableta za umirenje u kombinaciji s alkoholom. 'Mali je broj naših tinejdžera, znači mlađih od 16 godina koji uzimaju ilegalne droge. Međutim, oni koji su rizični i koji često izlaze i vezani su jako za društvo vršnjaka, njih bi trebalo ponekada provjeriti', kaže Slavko Sakoman, iz KB Sestara milosrdnica.

Nasreću, globalne brojke su dobre. Broj novootkrivenih i novoliječenih teških ovisnika u 10 godina se smanjio sa 1100 na 340.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene