Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi cjenik

Evo s kakvim ćemo cijenama goriva ući u EU!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo gospodarstva objavilo je nove cijene naftnih derivata, koje će vrijediti u sljedeća dva tjedna.

Motorni benzini od ponoći će pojeftiniti za 16, odnosno 17 lipa po litri. Pojeftinit će i plavi dizel i lož ulje i to za 6, odnosno 7 lipa, dok će, zbog povećanja trošarine, jedino poskupjeti eurodizel i to za 6 lipa po litri, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 25. lipnja do 8. srpnja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Požurite na pumpu Vlada donijela odluku: Od utorka rastu cijene goriva Slika nije dostupna Ministarstvo objavilo cjenik Osjetno poskupljuje gorivo, doznajte koje su nove cijene!

Po tim podacima, najviša maloprodajna cijena najprodavanijeg benzina, eurosupera 95 iznosit će 10,11 kuna po litri, što je 16 lipa manje od dosadašnjih 10,27 kuna.

Nova cijena eurosupera BS 98 je 10,43 kune, što je također 16 lipa manje od dosadašnjih 10,59 kuna, a eurosuper BS 100 od ponoći će se prodavati po 10,63 kune, ili 17 lipa manje od dosadašnjih 10,80 kuna.

>> Benzini od ponoći opet skuplji!

Kako će sutra, 25. lipnja na snagu stupiti uredba kojom je trošarina za plinsko ulje za pogon povećana za 9,65 lipa po litri, maloprodajna cijena eurodizela BS od ponoći će biti viša i to za 6 lipa po litri i njegova najviša cijena može biti 9,44 kune (do sada 9,38 kuna).

Vlada je na prošlotjednoj sjednici izmijenila Uredbu o visini trošarine na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin za pogon kojom je trošarinu za plinsko ulje za pogon povećala s dosadašnjih 2.354 kune za 1.000 litara na 2.450,45 kuna. To je povećanje obrazloženo obvezama vezanim uz prilagodbu EU propisima, odnosno usklađivanjem s minimalnim trošarinama u EU, što je Hrvatska već ranije postigla kod benzina, a sada i kod dizelskog goriva.

Kako se povećanje trošarine ne odnosi na plinsko ulje za grijanje i plavi dizel, od ponoći će cijene lož ulja i plavog dizela pasti za 7, odnosno 6 lipa po litri.

Tako će najviša cijena plinskog ulja s oznakom euro u iduća dva tjedna iznositi 6,47 kuna (do sada 6,54 kune), a plinskog ulja obojanog plavom bojom s oznakom euro 6,05 kuna (do sada 6,11 kuna).

Uz derivate za koje je Ministarstvo danas utvrdilo i objavilo najviše maloprodajne cijene u idućih 15 dana, naftne kompanije na svojim benzinskim postajama mogu imati i derivate s dodanim multifunkcionalnim aditivima koji mogu imati i višu cijenu od one koju je utvrdilo resorno Ministarstvo.

Izmjene Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena

Naime, početkom lipnja na snagu su stupile izmjene Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata (objavljene u Narodnim novinama od 24. svibnja), a kojima naftne kompanije slobodno utvrđuju visinu premije za sve naftne derivate s dodanim multifunkcionalnim aditivima.

No, imaju li takve derivate, naftne kompanije moraju kupcima omogućiti i kupnju pojedinog naftnog derivata bez dodanih multifunkcionalnih aditiva na svakoj benzinskoj postaji gdje prodaje pojedini naftni derivat.

Ako pak na benzinskoj postaji ne postoji mogućnost kupnje pojedinog naftnog derivata bez dodanih multifunkcionalnih aditiva, tada su kompanije dužne primijeniti maloprodajnu cijenu koja je jednaka ili niža od cijene koju je za taj naftni derivat objavilo Ministarstvo, predviđaju izmjene Pravilnika.

Prema samom Pravilniku, promjena cijena naftnih derivata ponajviše ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara, najveća dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene je tri posto u slučaju rasta cijena, a u slučaju sniženja cijene mogu pasti najviše za šest posto.

Po podacima koje je danas na svojim internet stranicama objavila Ina, u proteklom su razdoblju kotacije benzina na mediteranskom tržištu porasle do 0,25 posto, dok su kotacije plinskih ulja porasle za 1,194 posto. Istodobno je pak tečaj dolara u odnosu na kunu oslabio, za 3,09 posto, u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene