Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabranjena proizvodnja

Nove zabrane iz EU: Evo na čemu ćemo još štedjeti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do ušteda energije Europska unija nastoji doći svim sredstvima.

Nakon klasične žarulje sa žarnom niti, živinog toplomjera, Unija je odlučila zabraniti proizvodnju kućanskih uređaja koji troše previše električne energije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Korisni savjeti Evo kako možete uštedjeti i na električnoj energiji! Slika nije dostupna Možete i uštedjeti Stigla aplikacija: Regulirajte visinu režija u svom kućanstvu!

Od iduće godine tako će biti dopuštena prodaja samo onih uređaja koji snagom budu odgovarali europskim direktivama. Većina usisavača, hladnjaka, perilica više se neće smjeti proizvoditi.

U redovito čišćenje kuće Snježane Kihak, uplela se Europska komisija. Želi propisati obveznu snagu njezina usisavača. Komisija bi dopustila uređaje snage do 1.600 Wata. 'Štednja je u redu, ali hoću li ja onda morati duplo usisavati?', pita se Snježana.

Bruxelles joj tek odgovara da je usisavač manje snage dovoljan za prosječno kućanstvo. I ne samo usisavač! Europska komisija planira ograničiti velike potrošače energije, poput štednjaka, bojlera, kuhinjskih napa, televizora, ventilatora. Sve u cilju uštede energije.

Stroži propisi, nada se Europska unija, donijet će poboljšanja po pitanju potrošnje električne energije. A energetski učinkovitiji uređaji uštedu potrošačima na računima za struju. Slično je bilo sa žaruljama. Proizvodnja onih sa žarnom niti zabranjena je ulaskom u Europsku uniju.

>> Dio policajaca ostaje bez beneficiranog radnog staža

'Ako imate uređaj koji je star 10 ili 15 godina u usporedbi sa današnjim, modernim uređajima, novi uređaji troše 30 - 40 posto manje energije', rekao je Goran Čačić iz UNOD-a Hrvatska.

Na svakom uređaju može se uštedjeti i do 200 kuna na godinu! Imate li pet, šest uređaja - računajte!

'Naravno da treba zadovoljiti estetiku, ali svakako treba obratiti pozornost na potrošnju energije aparata. To je svrha svih direktiva. Da se nama kao kupcima, na jednostavan način prikaže koliko će nas ustvari taj aparat koštati u svome radu', rekao je Čačić.

Građani će stare uređaje i dalje moći koristiti, ali ih više neće moći kupiti. No i na starima se može štedjeti! Ako ih ne koristite, ugasite ih. Zbog uređaja na stand byju u vjetar bacimo 30-tak kuna na mjesec.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene