Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razotkrili prevarante

Evo kako muljaju s rabljenim automobilima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za nekoliko stotina kuna umanjuju kilometražu na automobilima, u roku pola sata dobivaju servisne knjižice vozila s podacima po želji... Kako stati na kraj ovim prevarantima?

Ekipa Provjerenog provela je vikend na sajmu rabljenih automobila gdje je kamerom snimila niz nepravilnosti i prevara. ''U roku pola sata nabavit ću servisnu knjižicu s podacima kakve želite'', rekao je jedan od prodavača. A preko oglasnika pronašli su i osobe koje za nekoliko stotina kuna umanjuju kilometražu. Ovi prevaranti prolaze nekažnjeno!

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

>>''Ovako samo otežavate da novce ikada dobijete''

Naime, u Hrvatskoj ne postoji zakonska regulativa za namještanje kilometraže kod automobila, već se može svrstati u kazneno djelo prevare, ako se prijavi. ''U našoj državi nisu zakonski definirane sankcije za takvo djelo, a jedan od faktora koji to omogućava jest i nepostojanje jedinstvene baze podataka vozila'', ističe Alan Vojvodić iz HAK-a. Zbog velikog broja prevara kupaca, iz HAK-a redovito šalju upozorenja, ali i savjete.

>>Zašto nam češće smeta zimi, nego ljeti?

''U Centru za vozila Hrvatske potrebno je zatražiti potvrdu o vozilu kojeg namjeravate kupiti, koja košta 25 kuna. Uz to, potrebno je u ovlaštenom servisu obaviti dijagnostički pregled vozila'', savjetuje Alan Vojvodić iz HAK-a. Osim gore navedenih savjeta, MUP upućuje građane i da provjere podatke iz servisnih knjižica kod ovlaštenih servisera. Navedeni savjeti vrijede samo za vozila iz Hrvatske. Zasebnu statistiku o prijevarama na kilometraži ne vode, ali ističu kako građani takvu vrstu prevare gotovo uopće ne prijavljuju.

>>Nakon uhićenja optuživanog kamatara, javljaju se nove žrtve!

Upravo zbog toga prevarantima je omogućeno da i dalje varaju građane. Stoga – otkrivanje prevara i kažnjavanje prevaranata ovisi isključivo o kupcima: vama!

Što učiniti kada vas prevare doznajte večeras u Provjerenom u 21:45!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene