Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europski dan oživljavanja srca

VIDEO Evo kako se pravilno pruža reanimacija!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski je dan oživljavanja srca. U Hrvatskoj srčani zastoj na godinu doživi 9.000 ljudi. Demonstriranje oživljavanja moglo se vidjeti na Cvjetnom trgu. U Europskim zemljama 60 posto stanovništva zna kako pružiti reanimaciju.

Mnogi se pitaju što učiniti kada stane srce. To se zapitala i Marija Lovrić iz Zagreba koja je pokišala pomoći mladiću koji je pao s motora. 'Prvo sam provjerila otkucaje srce, ali nisam mogla osjetiti i onda smo masirali srce i jedna je gospođa davala umjetno disanje', prisjetila se Marija. No, nažalost, mladiću nije bilo pomoći.

Pročitajte i ovo Ilustracija Policija apelira na strpljenje Prometni kaos na granici: Kolone teretnih vozila stvaraju kilometarske zastoje prema Bajakovu i Tovarniku Slika nije dostupna U tijeku kampanja ''Oživi me'' Znate li kako pomoći osobi kojoj je stalo srce?

Priupitali smo liječnicu Hanu Jelić da nam objasni kako se točno radi reanimacija. 'Stavimo ruku jednu preko druge i vrškom dlana masiramo otprilike po sredini sternuma. Laktovi moraju biti ravno iznad čovjeka kojem pružamo pomoć. Otvorimo dišni put, puhnemo, diže se prsni koš, dvaput i odmah dalje reanimiramo', objasnila je Jelić.

>>
Svjetski je dan SRCA!

Defibrilatori su u svakoj ljekarni i na 20-ak mjesta u Zagrebu, a ima ga i autobusni kolodvor. 'Naše obučeno osoblje i osobe koje imaju certifikat da smiju raditi s njim mogu ga koristiti na osobi kojoj je pomoć potrebna. No, srećom, još ga nismo koristili', kazala je Ivana Šestić Trohar, glasnogovornica autobusnog kolodvora.

Defibrilator je napravljen tako da sam navodi osobu koja pomaže.'Ima dvije samoljepljive elektrode i na njima je nacrtano kako se postavljaju na tijelo bolesnika. Kada se nalijepe, on se uključi', objasnio je liječnik Mislav Jelaković.

Predsjednica Hrvatskog društva za reanimatologiju upozorava da su, ukoliko dođe do zastoja srca, najbitnije prve tri minute jer ako ništa ne radimo mozak može ostati bez kisika i onda, nažalost, nastupa smrt mozga.

Svakih sat vremena jednoj osobi u Hrvatskoj stane srce. Bez ranog oživljavanja preživjet će svaka 10-a, a s ranim oživljavanjem - preživjet će svaka druga.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene