Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska ekonomija stoji bolje od lidera koji je vode. Poznata njemačka fundacija Bertelsmann, koja prati 119 tranzicijskih zemalja, razvoj hrvatske demokracije i gospodarstva ocijenila je sa 8,71 od maksimalnih 10, a ekonomska i politička elita dobila je ocjenu 6,88.


U tri godine Hrvatska je sa 15. došla na 11. mjesto i gura se među deset najnaprednijih tranzicijskih država među kojima su Slovenija, Estonija, Češka, Tajvan i Mađarska, a daleko iza Hrvatske su Rumunjska i Bugarska, piše Večernji list.

Vezani članci Vili Beroš Beroš jučer najavio moguće veće doprinose za zdravstvo. Plenković i Marić: "Nismo o tome raspravljali" Ilustracija Slovenski liječnik u jednom mjesecu zaradio 27 tisuća eura zbog rada tijekom vrhunca epidemije koronavirusa

Bertelsmann nije jedini koji hvali domete hrvatske tranzicije. Bečki institut za tranzicijske zemlje navodi da su bruto primanja u Hrvatskoj pet puta veća od zarada u Bugarskoj ili četiri puta veća nego u Rumunjskoj.

Jedino je u Sloveniji bruto plaća 50 posto veća nego u Hrvatskoj. Bez obzira na to, analiza Marija Švigira, ekonomskog savjetnika SSSH, pokazuje da Hrvatskoj, uz postojeći tempo razvoja, trebaju barem četiri desetljeća da dostigne europske plaće. Troškovi života u Hrvatskoj niži su nego u starim članicama EU, pa su kupovna moć i standard na polovici europskog prosjeka.

Hrvatska najlošije stoji s nezaposlenošću, čak 58 posto nezaposlenih čeka na posao dulje od godine dana. U zemljama EU 80 posto nezaposlenih zaposli se unutar šest mjeseci, u Hrvatskoj samo 32 posto.


Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju