Europska pučka stranka ostat će bez jednog člana, HSS-a. Dio je to preslagivanja uoči europskih izbora, koja će u politiku neka lica vratiti, na listama iznjedriti neka nova imena. A neki, iako neće na izbore, neće se oprostiti od euro - birokracije.

Galerija


Jedan politički brak u istom je danu istisnuo drugi. Nakon predstavljanja liste amsterdamske koalicije, HSS je odlučio: više ne žele biti dio - europskih pučana, čiji je član i HDZ.

Vezani članci Videozid Vjekoslava Đaića o glasanju na izborima za Europski parlament (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Europski izbori: U nekim se članicama neizlazak na izbore kažnjava s čak 1000 eura Ivica Puljak (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Puljak: Dosadašnji europarlamentarci nisu dovoljno zastupali Hrvatsku i Europu kakvu želimo

''To je u skladu s promjenom orijentacije stranke, iz konzervativnog, retrogradnog ozračja, odlučili smo poći naprijed, prema budućnosti'', rekao je Vido Bogdanović, potpredsjednik HSS-a.

Iako će svoje adute otkriti u ožujku, lider HDZ-aAndrej Plenković je uvjeren u pobjedu: ''Sad ćemo ponovno pobijediti. Tko god bude na listama HDZ-a, bit će za razliku od mnogih koji su se tek počeli baviti Europom, vrlo kompetentni i uvjerljivi kandidati.''

Među njima neće biti Ivana Maletić jer će, za izdašnu plaću, Europski parlament zamijeniti revizorskim sudom. Prije dva mjeseca, činilo se kako bi joj prepreka u političkoj karijeri moglo biti - prijateljstvo s drugim čovjekom HDZ-a, Milijanom Brkićem.

''Bliska sam s njim kao i s bilo kojim drugim članom HDZ-a. Ako to treba biti prepreka, neka bude'', kazala je Maletić.

Prepreka Mireli Holy nije bilo to što je SDP napustila nakon afere s mailom u Milanovićevoj Vladi. Iz političke kuhinje iznjedrila je Orah, koji je na europskim izborima osvojio jedan mandat. Vlastitu stranku napušta, a sada se vraća gdje je i počela - u krilo SDP-a. ''Smatram da treba ojačati progresivne snage i ljevicu'', rekla je Holy.

U SDP ne ulazi, a uvjet za listu - bio je zadnje ili predzadnje mjesto. ''Želim da me podrže ljudi koji podržavaju moje stavove i ideje, i ne želim da ispadne da sam dobila na poklon nešto od SDP-a i da sam se parazitski dočepala mandata u Europskom parlamentu'', dodaje Holy.

Pa će se boriti za preferencijalne glasove.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr