Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Europska komisija o gužvama na hrvatsko-slovenskoj granici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija izražava žaljenje ako je uporaba Schengenskog informacijskog sustava dovela do velikih zastoja na hrvatsko-slovenskoj granici tijekom ovoga vikenda.

'Komisija izražava žaljenje ako je uporaba SIS-a dovela do zastoja, ali je uvjerena da će se vrijeme čekanja na granici smanjiti na onoliko koliko je striktno potrebno onda kada se svi granični službenici naviknu na njega', izjavio je Friso Roscam Abbing, glasnogovornik povjerenika za pravosuđe, slobodu i sigurnost Franca Frattinija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problem Slovenci uputili neobičan zahtjev zbog brojnih turista koji će ići prema Hrvatskoj: "To su zatražili prvi put" Ilustracija Stigla i reakcija Hrvatski susjedi dovode pojačanja uz granicu: Postavljaju kontrolne punktove, tu su i konjica, psi, helikopter...

Glasnogovornik se pozvao na izjavu slovenskog ministra unutarnjih poslova Dragutina Matea, prema kojem se višesatno čekanje na ulazak u Sloveniju ne može pripisati problemima sa SIS-om.

'Doznajemo da je ministar unutarnjih poslova Slovenije Mate upravo objavio da se čekanje ne može ni u kojem slučaju pripisati bilo kakvim problemima sa SIS-om. On je rekao da sustav čak i nije bio u punom operativnom zamahu tijekom vikenda i da su zastoji povezani s provjerom putnika, posebice stoga što ih je bilo puno s vizama', rekao je Friso Roscam
Abbing.

U Komisiji objašnjavaju kako nove zemlje članice EU-a primjenjuju schengenske propise na vanjskim granicama Unije od svoga pristupa, osim u dijelu koji se odnosi na SIS. Komisija dodaje da od 1. rujna nove članice imaju pristup Schengenskom informacijskom sustavu i da mogu koristiti podatke iz toga sustava te da će u drugoj polovici ovoga mjeseca izvršiti procjena da li one korektno koriste SIS kako bi se potkraj godine mogle ukinuti unutarnje granice.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Dragutin Mate izjavio da je velike gužve na graničnom prijelazu Bregana-Obrežje proteklog vikenda izazvala potreba dosljedne provjere dokumenata tranzitnih putnika iz zemalja čiji državljani za ulazak u Europsku uniju trebaju vizu, a ne korištenje SIS-a.

'SIS 2 smo uključili tek danas, tako smo i planirali, ali smo morali dosljedno provjeravati vize, na što nas obvezuje Schengen', rekao je Mate odbacujući medijska nagađanja da su gužve posljedica 'bijelog štrajka' pogranične policije ili poteškoća u primjeni novog Schengenskog informacijskog sustava SIS 2.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene