Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer uzvratio

Plenković na udaru u Strasbourgu: Po Hrvatskoj žestoko oplela Šveđanka, premijera nije štedio ni Sinčić

Ivan Vilibor Sinčić i Andrej Plenković
Ivan Vilibor Sinčić i Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr
Premijer Andrej Plenković u Strasbourgu je predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a. Tamo su mu se obratili europarlamentarka Malin Björk i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić.

Andrej Plenković u Strasbourgu je predstavio prioritete za vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskim vijećem. Nakon njegova predstavljanja predsjednica grupe Zelenih Ska Keller govorila je o izvještajima o nasilju i zlostavljanju koje hrvatska policija navodno čini nad ilegalnim migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u

Ustvrdila je da se uništava imovina migranata, da ih se tuče, pa čak i puca na njih iz vatrenog oružja, a kako hrvatska vlada to nije zaustavila niti istražila. "To nije prihvatljivo ni u jednoj članici EU-a, ali ni u jednoj državi bilo gdje", rekla je Njemica.

Među kritičarima hrvatske migrantske politike, većinom iz redova zelenih i s ljevice, bila je i Malin Björk, koja je posjetila granicu između BiH i Hrvatske i navela da se samo u 2019. tamo dogodilo više od 25.000 prisilnih vraćanja migranata bez odgovarajućih administrativnih postupaka.

''Brutalnost kojoj sam bila svjedok bila je strašna. Niti jedna država ne bi se trebala ponašati tako na svojim granicama, bez obzira na to gdje se nalazi. Tome treba stati na kraj'', zaključila je Björk i dodala da Hrvatska ne može ući u Schengen dok se situacija s migrantima ne riješi.

Plenković je odgovorio kako Hrvatska u tretmanu migranata poštuje sve hrvatske i europske zakone i međunarodne konvencije, te da nijednu od tih optužbi ne treba uzeti zdravo za gotovo.

"To kažem kao netko tko je posjetio to područje granice između Hrvatske i Bosne i Hercegovine i u potpunosti shvaća kakav je teren i kakvi su uvjeti"­, rekao je premijer i naglasio kako se sve pritužbe na ponašanje policije istražuju.

Sinčić žestoko po premijeru

Žestok napad Plenković u Europskom parlamentu pretrpio je i od hrvatskog europarlamentarca Ivana Vilibora Sinčića, koji je Hrvatsku za vrijeme Vlade Andreja Plenkovića opisao kao bezakonje i korupciju te rekao da će to ilustrirati na osobnom primjeru.

''Još kao zastupnik u Saboru, prije dvije godine poslao sam upit, a to je javna informacija, da mi se dostavi informacija tko je na određene dane ulazio u zgradu hrvatske Vlade, u svetu zgradu hrvatske Vlade, jednu od glavnih hrvatskih institucija", kazao je Sinčić i rekao da do danas nije dobio nikakav odgovor na svoj upit.

''Ako se tako odgovara zastupniku, što tek može očekivati građanin'', vikao je Sinčić premijeru, koji je za to vrijeme gledao u mobitel.

''Omotnica stoji u zgradi Vlade, sto metara od zgrade Hrvatskog sabora, odbijate dati poštu, primiti poštu. Tako se ne ponaša državnik niti premijer, tako se ponaša sitni prevarant. Zašto to radite? Da zaštitite svoje prijatelje koji su se ilegalno, potajno u zgradi Vlade sastajali i pisali zakon kojim su sebi dodijelili poslove od 500 milijuna kuna. Sukob interesa za hrvatske prilike bez presedana'', poručio je Plenkoviću. Premijerovu reakciju na Sinčićeve riječi pogledajte u videu. 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene