Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europski parlament izglasao je direktivu čiji je cilj smanjiti uporabu plastičnih vrećica za čak 80 posto u idućih 5 godina. Sa svakom zemljom članicom Parlament će pregovarati o toj direktivi.


Čini se da su najveći problem tanke plastične vrećice. One se ne naplaćuju i u pravilu ne recikliraju jer su pretanke. Čini se da Unija želi iskorijeniti upravo takve vrećice.

Vezani članci Ana Robb (Foto: Dnevnik.hr) Ono što su napravili na ovom hrvatskom otoku, nećete vidjeti ni u mnogo većim gradovima Kjelfossen (Foto: Screenshot/YouTube) Dronom snimio bajkoviti vodopad u Norveškoj, snimku je nemoguće opisati riječima

Svaka zemlja će se na svoj način boriti protiv plastičnih vrećica. Primjerice, Irska je već uvela porez i potrošnju smanjila za 90 posto. Italija, koja je bila najveći potrošač, zabranila je upotrebu plastičnih vrećica. Zemlje, poput Njemačke potiču reciklažu.

To su neki mogući pravci kojima će krenuti i Hrvatska.

Klima se mijenja i bez nas, a mi je još požurujemo i to nas košta...

Procjenjuje se da se u svijetu na godinu potroši 500 milijardi plastičnih vrećica. Reciklira ih se samo 1%.

Osijek se može pohvaliti najvećom hrvatskom tvornicom za recikliranje plastičnih vrećica. Da nije takvih tvornica problem bi bio dramatičan jer da bi priroda 'prožvakala' jednu plastičnu vrećicu potrebno je čitavo stoljeće.

Spaljivanjem samo 4 vrećice potroši se kisika onoliko koliko je potrebno čovjeku za jedan cijeli dan. Prije nego što olako bacimo plastičnu vrećicu u smeće treba još jednom razmisliti o njezinom štetnom utjecaju na okoliš.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook