Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako pojedinosti nisu objavljene, može se pretpostaviti da će se Erdogan sastati s najvišim hrvatskim dužnosnicima


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan doputovat će u službeni posjet Hrvatskoj krajem travnja, objavio je u ponedjeljak njegov ured.

Vezani članci Objavljena nova koronakarta za EU Objavljena nova koronakarta Europe, pocrvenjele turističke zemlje: Hrvatska obala i dalje narančasta Koronavirus, ilustracija U Hrvatskoj pedesetak novih slučajeva više nego jučer: Svaki četvrti zaražen u jednoj dalmatinskoj županiji, brojke im opasno rastu

Erdogan će boraviti u dvodnevnom posjetu Zagrebu 26. i 27. travnja. Iako pojedinosti nisu objavljene, može se pretpostaviti da će se Erdogan sastati s najvišim hrvatskim dužnosnicima te razgovarati o bilateralnim odnosima i jačanju gospodarske suradnje, o migrantskoj krizi, zatvaranju balkanske rute, sporazumu EU-Turska o povratku migranata i izbjeglica te o pregovorima o pristupanju Turske Europskoj uniji.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s turskim predsjednikom na marginama godišnjeg Energetskog i gospodarskog summita Atlantskog vijeća u Istanbulu u studenome prošle godine i tom prigodom Erdogan je najavio skori uzvratni službeni posjet Hrvatskoj.

Dvoje predsjednika tada se složilo da su odnosi između dviju država snažni i prijateljski te dodatno učvršćeni savezništvom u NATO-u, a kao moguća područja jačanja suradnje istaknuli su gospodarstvo, promet, kulturu i turizam. Predsjednica je rekla da Hrvatska podupire približavanje Turske Europskoj uniji te da joj je spremna pomoći prenošenjem vlastitih iskustava iz pristupnog procesa.

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović boravio je u službenom posjetu Turskoj 2011. na poziv tadašnjeg turskog predsjednika Abudllaha Gula.

Prije Hrvatske, Erdogan će posjeti Azerbajdžan 25. i 26. travnja. (Hina)