Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada Republike Hrvatske odlučila se na niz interventnih mjera u svrhu smanjenja deficita. Jedna od njih je i podizanje međustope PDV-a.


Podizanje međustope PDV-a s 10 na 13 posto odnosi se prvenstveno na turizam i ugostiteljsku djelatnost. Tu spadaju i namirnice poput ulja, šećera, dječje hrane. Jedna je to od kratkoročnih mjera za smanjivanje deficita, ekskluzivno doznajemo.

Vezani članci Izdavanje računa slabije nakon koronavirusa - 5 Ministar najavio inspekcije: Pad vrijednosti fiskaliziranih računa veći je od broja izdanih, vlasnica restorana objasnila i zašto Slika nije dostupna Tresla se brda rodio s miš: Manji PDV u turizmu tek od sljedeće godine

>> Sve reformske mjere koje Vlada namjerava provesti

>> Grčić o deficitu: 'Nema varanja, to je poruka'

Ministrica Milanka Opačić izvijestila je danas kako Vlada namjerava smanjiti proračunsku rupu sljedeće godine. Mjere za smanjivanje deficita uključuju: rast trošarina, manje parafiskalne namete, usklađivanje stope PDV-a, daljnja privatizacija, ušteda na javnoj nabavi.

'Najveću stopu nećemo povećavati, ali razmišljamo da korigiramo najnižu stopu, onu od 5 posto', rekao je ministar financija Slavko Linić.

Podsjetimo, Hrvatski deficit je velik, a bonitetna agencija Fitch snizila je hrvatski krteditni rejting i sada ga svrstava u 'investicijsko smeće'. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić rekao je kako smanjenje deficita nije proces koji će Vlada riješiti u idućoj godini, već da je to proces.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju