Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ISTRAŽIVANJE CROBAROMETRA

EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE: Milanoviću raste popularnost, Karamarka podupire sve više HDZ-ovaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada može i s još jednim pokazateljem biti zadovoljna, barem dijelomice. Zemlja je sudeći po raspoloženju građana dotakla politički dno pesimizma.

Već treći mjesec 'zacementiran' je pesimizam kojim ide zemlja na 63,5 posto, a optimista je 24,1 posto: ne zna njih 12,4 posto.

Taj pokazatelj je važna politici Vlade,  a možda i psihološki za zemlju da je treći mjesec usprkos lošim ekonomskim pokazateljima zemlja 'grebe' po dnu pesimizma.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV, donosi novi Crobarometar U Dnevniku Nove TV Novi Crobarometar: Jesu li dugi štrajk u pravosuđu i afera s plinom ostavili trag na popularnosti Vlade?

Laburisti sve veći optimisti

Zanimljivo da je kod laburista zamijećen veći broj onih koji misli da zemlja ide u dobrom smjeru,  njih je danas 24 posto a prije mjesec dana bilo ih je samo 14 posto. Kod ostalih opcija SDP-a i HDZ-ovih birača nema pomaka,  vladajući birači su veliki optimisti a oporbeni birači veliki pesimisti.

Ako je i bilo dvojbi koalicija je iznimno čvrsta. U kolovozu u opstanak kolacije vjeruje 74 posto ispitanika, što je rast od 6 postotnih poena u 30 dana. 93 posto SDP-ovih birača vjeruje da će Vlada izdržati do kraja, a u to vjeruje i 63 posto HDZ-ovih birača.

Predsjednik i Vlada dobro, Sabor dovoljno


Kolovoz je mjesec u kojem je školskim rječnikom predsjednik popravio svoju potporu. Kod građana bi dobio ocjenu 3,52. Vladu građani ocjenjuju s 2,52 a Hrvatski sabor s 2,04

SDP zato nastavlja kliziti nizbrdo već 4 mjeseca, a kolovoz završavaju s 25,8. Još u svibnju SDP je imao 33 posto. No klizi i HDZ i sada je na 20,2 posto.

Za SDP očekivano da topi potporu, a dugoročno ako se to ne zaustavi mogao bi biti problem. A HDU očito svojim politikama nije pogodio birače, jer Karamarko homogenizaciju svog biračkog tijela s komunizmom i ideološkim temama mora hitno mijenjati.

Ono sto je dugoročno loše za vladajuću koaliciju je već 'povjesno' loš rejtnig HNS-a i HSU-u. HNS ima 2,4 posto a HSU ima 2,3 posto.

Laburisti sa svojom politikom su treća opcija na 8 posto. Iako možda većina ne zna što zastupaju konkretno o svakom pitanju Lista Ivana Grubišića ima 4,2 posto potpore. HDSSB je čini se posto nacionalna stranka, a ne regionalna jer uživa potporu od 3,3, posto.

Potom slijedi HSP Ruže Tomašić s 3,2 posto, pa Blok umirovljenika zajedno s 3,1 posto. Potom HSS na 3 posto, HSP ima 2,8 posto. Ostale stranke imaju 8,6 posto.

Dobitnih i ovog mjeseca su neodlučni birači kojih je već 15 posto i treći mjesec rastu. Čini se da je i tu rezervoar SDP-ovih birača koji su sad neodlučni.

Milanoviću raste popularnost, Karamarko 'zacementiran'

Zoran Milanović dok mu stranka topi potporu popravio je osobni rejting i sad je opet na preko 50 posto točnije 51 posto pozitivnog imidža.

Njegov konkurent Tomislav Karamarko nije iskoristio lošu ekonomsku situaciju, kadrovske i verbalne gafove i uživa potporu 28 posto birača i na dnu je liste popularnosti.

Milanović uživa potporu 86 posto svojih birača, a za bolji rejting može zahvaliti većoj potpori među biračima ostalih stranaka i neodlučnim biračima.

Tomislav Karamarko ucvršćuje lidersku ambiciju u svom biračkom tijelu. Sada ga podupire 65 posto birača što je za 9 postotnih poena vise nego prije 30 dana.

Predsjednik Josipović popravio je osobni rejting i dalje je najpopularniji s potporom 79 posto građana.

Nema promjene i kod ostalim na listi popularnih. Nakon predsjednika je Dragutin Lesar s potporom od 57 posto birača, potom Ivan Grubinić s 5 posto. Zatim je Zoran Milanović na 51 posto, a Boris Šprem na 50 posto. Svi oni bilježe rast popularnosti u prošlom mjesecu.

Zato je tu Vladimir Šišljagić koji uživa potporu 31 posto birača , pa Tomislav Karamarko s 28 posto. Pretposljedni je Ivan Jakovčić koji politiku napušta s potporom od 26 posto, a posljednji nacionalni političar je Radimir Čačić o kojem samo 14 posto građana ima pozitivno mišljenje, a zato 63 posto njih misli negativno o njemu.

Kolovoz je prvi mjesec od siječnja u kojem Vladina politika dozivljava blagi oporavak. Vidljivo je to iz posljednjeg CROBAROMETRA kojeg provodi IPSOS PULS, a redovito objavljuje Dnevnik Nove TV.

Potpora Vladi prvi puta u rastu

Vladine politike od siječnja su doživljavale pad. Ta romantična vremena u kojem Vladine politike na početku godine podupire 62 posto građana teško će biti dohvatljive. No, u kolovozu prvi put blago raste potpora Vladinoj politici. U nju vjeruje njih 36 posto građana. A oni koji su protiv je u ovom trenutku 54 posto. Ne zna njih 9,7 posto.

Vladu 'dižu' neodlučni i apstinentni

Vlada za ovu dobru vijest može zahvaliti neodlučnima i apstinentima kod kojih je porasla potpora politikama Banskih dvora. Tako 38 posto neodlučnih podupire rad Vlade, te 23 posto apstinenata. I dalje Vlada može biti zadovoljna potporom među SDP-ovim biračima, koji je podupiru sa 76 posto, a samo 14 posto HDZ-ovaca podupire Vladine politike.

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene