Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pacijentima izdavali krive nalaze

Afera na Rebru: Ostavka šefa Zavoda za dijalizu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova afera, u kojoj su najvjerojatnije ugroženi ljudski životi, potresa hrvatsko zdravstvo.

Nova TV u posjedu je nalaza zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravstva koji pokazuje kako je u radu Zavoda za dijalizu KBC - a Rebro bilo dosta nepravilnosti. Prema tim nalazima, čini se, kako su pacijentima nalazi prikazivani boljima nego što zaista jesu. A kako je to referalni centar za cijelu Hrvatsku, na tom Zavodu ima puno više od 160 pacijenata koliki je službeni broj.

Pročitajte i ovo Ilustracija naručivanje u istom terminu Noćna mora za pacijente - zašto se ovo i dalje događa: "Bila sam šokirana kad sam došla pred vrata!" Ilustracija Sve je više problema Došla zbog ozljede, a preminula gušeći se: Uprava bolnice Sveti Duh za slučaj saznala tek nakon tjedan dana

Udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika zatražila je hitnu smjenu pročelnika Zavoda, prof. dr. Petra Kesa, uz teške optužbe za nesavjesno i nekvalitetno liječenje te nečasne radnje, koje potkrepljuje hematološkim i biokemijskim nalazima pacijenata, a koje su dostavili svim mjerodavnim državnim institucijama. Tvrde kako su probleme u nekoliko navrata probali riješiti u samom Zavodu, no na njihove žalbe nikada nitko nije odgovorio.

U knjizi žalbe Zavoda za dijalizu, među prigovorima je i onaj gđe. Gordane Lovrić. Na KBC-u Rebro pacijentica je posljednje dvije godine, a počela se žaliti tek kada je shvatila u kakvim je problemima. 'Prvo mi je trebalo godinu dana da se pomirim da sam bolesna, na ništa nisam obraćala pažnju, a sad obraćam na svaku sitnicu', kazala je gđa. Lovrić koja tvrdi da joj je tijekom liječenja život bio ugrožen tri puta. Stoga je zatražila kontrolu. 'Ja sam inzistirala da se meni napravi taj takozvani kt/V, to je ta kvaliteta dijalize. Na čemu se vidjelo nakon završene dijalize da je taj aparat na kojem se meni radi dijaliza postigao poražavajuće rezultate', dodala je.

Nakon što je skandal ugledao svjetlo dana redakciju Nove TV nazvao je ministar Darko Milinović kako bi nas obavijestio da je na njegovo inzistiranje prof.dr. Kes podnio ostavku. Iz nalaza zdravstvene inspekcije, koji možete pročitati u priloženom dokumentu, vidljivo je da pacijenti dr. Kesa ne dobivaju odgovarajuću dijalizu. Nalaz inspekcije otkriva da je većina pacijenta anemična, da su rezultati dijalize prikazivani boljima nego što su bili, ali i da su neki postupci slabo djelotvorni, ali skupi. Pri tom se misli na postupak kontinuirane dijalize koja inače traje od 18 do 24 sata, a ovdje je tretman trajao od 5 do 6 sati. Nadalje, u nalazu stoji da su pacijenti izloženi neadekvatnoj korekciji anemije jer dobivaju nedovoljne količine eritropoetina i željeza. U nalazu povjerenstva se navodi i da su kontinuirani postupci korišteni za liječenje akutnog zatajenja bubrega primjenjivani najčešće diskontinuirano te da su primijenjeni postupci nedjelotvorni i skupi.

Dr. Kes je još jutros sve opovrgavao uz tvrdnje kako je zahtjev za njegovom smjenom osobni obračun. Netko se, kako je rekao, želi dokopati njegove funkcije i za to koristi bolesnike. 'Siguran sam da svoj posao radim izvanredno te da sam savjesno liječio pacijente', istaknuo je dr. Kes. Zatražio je i stručno suočavanje s potpisnicima nalaza inspekcije, kojima odriče kompetentnost za stručni nadzor njegova rada. 'Treba poboljšanje ovdje u nekim vidovima, korisne su informacije, ali odbijam kategorično, što ću se i pismeno očitovati da se ovdje radi loše. Vrlo bi bilo lijepo da je Povjerenstvo ispitalo i one pozitivne strane rada zavoda', kazao je dr. Kes. No, nalaze svoje inspekcije ipak priznaje - ministar zdravstva Darko Milinović. 'Očekujem već danas vrlo jasne i principijelne odluke vodstva, odnosno da budem konkretan, ravnatelja KBC-a Reinera. Ako te odluke ne stupe danas i sutra i ukoliko hrvatska javnost ne dozna koje su to odluke, onda ću ja reagirati', kazao je ministar. Vrlo brzo stigla je vijest kako je dr. Kes dao ostavku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene