Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKSKLUZIVNO istraživanje

48 % Hrvata vjeruje da će ekonomske mjere Vlade Hrvatsku izvući iz krize!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekskluzivno donosimo reakcije građana nakon 100 dana Milanovićeve Vlade.

Od Zorana Milanovića i njegove Vlade, prema istraživanju Dnevnika NOVE TV, građani imaju velika očekivanja.

Građani velikih očekivanja

Pročitajte i ovo Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja Ustavni sud odlučio o Zoranu Milanoviću (Na slici Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda) Dva dana nakon izbora Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Tako 46 posto građana misli kako će ova Vlada biti bolja od prethodne. Njih 31 posto misli da će biti podjednaka, a 17 posto misli da će biti lošija. 6 posto građana ne zna.

Oni koji vjeruju u bolju Vladu su birači od 45 od 60 godina života, oni od 50 do 65 uvjereni su da će Milanovićev kabinet biti bolji. I Slavonci koji su godinama bili pesimisti sada s 55 posto vjeruju da će ova Vlada biti bolja.

>> Tko je IN, a tko je OUT od ministara?

Pesimisti su građani do 30 do 45 godina života, ali i građani iz sjeverne Hrvatske. Birači Kukuriku koalicije sa 73 posto vjeruju u Vladu, a njih samo 3 posto izgubilo je nakon 100 dana svaku nadu. HDZ-ovi birači, očekivano, s 39 posto su uvjereni u neuspjeh Vlade, ali i njih 20 posto vjeruje da će ova Vlada biti bolja od njihove, HDZ-ove.

Milanović bolji premijer od Kosor

Zoran Milanović kao predsjednik Vlade ima velika očekivanja građana. Tako njih 56 posto misli da će Milanović biti bolji premijer od Jadranke Kosor. Njih 24 posto misli da će biti podjednak, a da će biti loš, misli to 15 posto građana. Njih 4 posto ne zna.

Milanovića kao boljeg premijera podržavaju stariji od 60 godina, visokoobrazovani i stanovnici Slavonije. A oni koji misle da će biti loš su izrazito dominantni u populaciji od 30 do 45 godina i iz Sjeverne Hrvatske.

Kod svojih birača Milanović kao bolji premijer ima potporu 82 posto birača koji su ga birali, a zato gotovo svaki drugi HDZ-ov birač ili 47 posto misli da će biti lošiji od Jadranke Kosor. Ipak, ima i 20 posto birača HDZ-a koji misle da će Milanović biti bolji premijer od Jadranke Kosor.

Od Milanovića dobili što su i očekivali

Nakon 100 dana u Banskim dvoirma 52 posto građana smatra da Zoran Milanović obnaša svoju dužnost u skladu s njihovim očekivanjima. Njih 36 posto misli da to radi ispod očekivanja. Da je iznenadio kao premijer, misli njih 5 posto, a 6 posto ih ne zna.

Milanović je iznenadio Ličane. Očekivano, iznadprosječno Milanović uživa potporu mladih do 30 godina, 61 posto birača u gradovima s 57 posto te Zagrebu i okolici sa 60 posto. Iznadprosječno je razočarao birače od 30 do 45 godina, stanovnike sela i sjeverne Hrvatske.

Prvi potezi: Milanović ima potporu kao Kosor

Prve poteze Milanovićeve Vlade odobrava 49 posto građana nakon 100 dana. A ne oodobrava njih 45 posto. Ne zna 6 posto.

Zanimljivo da je isti postotak birača, njih 49 posto, podupirao i Jadranku Kosor nakon njezinih odluka u 100 dana. Nije je podupiralo 39 posto birača, a nije znalo njih 12 posto.

Poteze podupiru žene s 54 posto, mladi do 30 godina s 53 posto, ali i stariji od 60 godina s 56 posto. Tu su još i visokoobrazovani s 58 posto te stanovnici Zagreba i okolice s 55 posto.

Muškarci su kritičniji i njih 51 posto ne odobrava prve poteze: Tu je opet i populacija od 30 do 44 godine koji s 52 posto ne podupiru prve poteze. Građani sa srednjom stručnom spremom ne odobravaju prve poteze s 49 posto. I zanimljivo, Istra i Primorje sa 60 posto ne odobrava prve poteze.



Građani sada više vjeruju u mjere nego prije 30 dana

Da će ekonomske mjere Zorana Milanovića pridonijeti izlasku iz krize, sada smatra 48 posto građana. A njih 45 posto ne vjeruje u to. 7 posto građana ne zna. Zanimljivo da raste broj onih koji vjeruju da mjere mogu pomoći izlasku iz krize.

>> Milanović: Premalo da bismo govorili o sebi laude, prekratko da bismo izvlačili zaključke

Prije 30 dana i usvajanja proračuna u mjere i njezin uspjeh vjerovalo je 37 posto građana a njih 54 posto nije vjerovalo. Njih 9 posto tada nije znalo.

Zanimljivo u srpnju 2011. Dnevnik NOVE TV ocjenjivao je tada mjere Vlade Jadranke Kosor. Tada je u mjere vjerovalo 15 posto građana, a njih 62 posto nije vjerovalo. 23 posto nije znalo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene