Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Novi sustav kontrole

Ekskluzivne snimke: Iz zraka se vidi baš svaki detalj vašeg polja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snimke iz zraka koje vide što ni oko ne vidi i karta koja otkriva koliko imate voćaka u voćnjaku ili maslina u masliniku. To je novi sustav kojim država nadzire kako se troše poticaji koje daje za poljoprivredu.

Iz zraka su snimljeni, a na specijalnoj karti vide se sva hrvatska polja, voćnjaci i maslinici te svako pojedino stablo u njima. 'Na snimcima se vidi i ono što se ne vidi.tehnologija koji primjenjujemo omogućava takvu rezoluciju, geometrijsku točnost i prepoznatljivost detalja koju čak ni oko ne može vidjeti nego samo računalo', pojasnio je Zvonko Bilječki, direktor Geofota.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gorko-slatki podaci Hrvati vole domaće, ali ga nema dovoljno: Pogledajte što ćemo morati uvoziti od voća i povrća Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova

Ako radi dobivanja poticaja prijavite sadnju kukuruza na površini od 10 hektara, a dva hektra su zapravo korov i grmlje više to nećete moći sakriti. Na poljoprivrednoj karti Hrvatske agencija za poticaje točno vidi gdje' je obradiva površina, a gdje šuma, grmlje ili potok.

'Na taj način poljoprivrednik uopće ne može tamo zatražit potpore jer mi to ovdje u sustavu vidimo, a ako i zatraži on se svrstava u kategoriju sumnjivih ulazi u risk analizu i bude odabran za kontrolu', rekao je Zdravko Tušek iz Agencije za plaćanja u poljoprivrednom ribarstvu i ruralnom razvoju.

Inspekcija ministarstva prošle je godine spriječila isplatu ili naredila povrat poticaja od gotovo 22.743.8885 kn. U prvih 6 mjeseci ove godine 7.603.423 kuna. 'Češljat ćemo i one od prije 4-5 godina koji su koristili potpore za trajne nasade jer sada lijepo vidimo tko nas je to htio prevariti', upozorila je Milka Majić, ravnateljica poljoprivredne i fitosanitarne inspekcije.

Samo preko ovog sustava mogu se dobiti sredstva iz EU fondova, a otkriveni prevaranti završiti sa zabranom korištenja poticaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene