Ekonomski analitičar Luka Brkić u Dnevniku Nove TV analizirao je kako Vlada rješava probleme u mirovinskom i zdravstvenom sustavu.

Galerija


Ekonomski analitičar, profesor Luka Brkić u Dnevniku Nove TV analizirao je Vladino izvješće o petomjesečnoj provedbi reformi.

Vezani članci Ministar Ivan Malenica Ministar Malenica najavio elektronski nadzor nad dijelom osuđenika: "Mjesta u zatvorima ima..." Josip Aladrović i Sabina Tandara Knezović - 1 Ministar Aladrović najavio ozbiljne promjene na tržištu radne snage i otkrio je li skinuo Stop COVID-19 aplikaciju

Upitan je li izvješće tek kozmetika ili pokušaj da se pokaže da se nešto radi, Brkić odgovara kako se nešto ipak radi.

„Pitanje je je li to dovoljno i može li se to okarakterizirati kao ozbiljni reformski zahvati. Ako niste detektirali najozbiljnije probleme ovog gospodarstva i društva, onda ne možete imati ni prave reformske poteze“, kazao je Brkić.

Kazao je da, kad je riječ o zdravstvenom i mirovinskom sustavu, propadati možemo još dugo vremena.

„Država bi morala učinkovitije rješavati probleme na način da detektira svoje najveće iskrivljenje, pronađe adekvatna rješenja te potom izgradi institucionalne aranžmane koji će osigurati održivost takvih rješenja. Problem je što se ta rješenja ne mogu nigdje kupiti ili napraviti copy-paste. Morate biti originalni i inovativni, drugog puta nema“, kaže Brkić.

O najavi za javnost zatvorene sjednice Vlade o reformama Brkić je poručio kako uvijek ima problem s tajnim sjednicama.

„Tajne sjednice i tajni dokumenti uvijek u sebi mogu nositi i opasnost nekih poteza koji nisu popularni. Rasprava o velikim rješenjima mora biti javna jer radi se o sudbini svih nas. Ako ćemo rješavati probleme kao i do sada, velike su šanse da veliki dio ovog naroda duže vrijeme bude sirotinja“, kazao je Brkić. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.