Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li se očuvati radna mjesta?

Ekonomska stručnjakinja o novim mjerama: ''Možda miriše i neka priprema za neki budući lockdown"

Hoće li nove Vladine mjere za očuvanje radnih mjesta zaustaviti otkaze i koji su još problemi pred Vladom Andreja Plenkovića, a nije ih ni počeo rješavati, u Dnevniku Nove TV komentirala je ekonomska stručnjakinja Maruška Vizek. S njom je razgovarao reporter Mislav Bago.

Ekonomska stručnjakinja Maruška Vizek komentirala je nove mjere koje je Vlada donijela za očuvanje radnih mjesta. Kaže da su one očekivani nastavak već donesenih mjera.

Smatra da su ''donekle modificirane, i to na način da imamo određenu količinu stupnjevanja u tim mjerama''. Dodaje da se kroz nove mjere ''možda miriše i neka priprema za neki budući lockdown, ako bude bilo potrebe''.

Na pitanja kada Hrvatska, ali i druge članice Europske unije, može najranije očekivati novac za pomoć iz EU-a, Vizek kaže da uredba kojom se regulira isplata novca iz Fonda za oporavak još uvijek nije donesena. ''Ona se očekuje do kraja godine. Idealno je da taj prvi predujam od 10 posto koji moramo dobiti treba biti na proljeće'', dodaje stručnjakinje.

Smije li se smanjiti PDV?

Na pitanje smije li u ovim okolnostima ministar financija Zdravko Marić popustiti pod pritiscima i smanjiti PDV-a te što bi se dogodilo da to učini, Vizek ističe da to nije dobar način.

''To je onda unilateralna mjera koja pomaže i onim poduzetnicima koji su nastradali, ali i onima koji nisu nastradali. Drugi problem je što je PDV naš najizdašniji fiskalni prihod i bilo kakvo petljanje po tome nije mudro iz pozicije fiskalne održivosti'', objasnila je.

Smatra da je puno bolje ''ciljati poduzetnike koji su doista stradali i njima pomagati''.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Josip Aladrović Komentirao i objavu snimke napada Plenković predstavio mjere za očuvanje radnih mjesta: "Uvodimo još kraće radno vrijeme, raste potpora za radnike. Iznos će ovisiti i o padu prometa"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi paket pomoći Sindikati djelomično zadovoljni mjerama Vlade, jedna ih stvar posebno brine: "To se ne smije dopustiti..."

Dvoznamenkasti pad BDP-a?

Otkrila je i da se za treće tromjesječje očekuje godišnji pad BDP-a od 13 posto. ''To je i dlje bolje nego što je bilo u drugom tromjesečju. Tromjesečna stopa BDP-a je pozitivna, to je dobra vijest. Treba vidjeti što će biti u četvrtom tromjesečju da bi znali kakva će biti godina'', rekla je i dodala da se povećavaju izgledi za dvoznamenkasti pad BDP-a.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene