Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog u zrak ispuštenih kemijskih para iz pogona Diokoma Novog u Planu kod Trogira, koji proizvodi plastične brodove, jučer je pozlilo 77-godišnjaku koji je obrađivao vinograd u blizini pogona, potvrdio je voditelj Odjela za ispitivanje zraka Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Nenad Periš.


Ekološki izgred dogodio se jučer oko 14 sati u blizini tvornice Diokom Novi, a policiji ga je prijavio građanin.

Vezani članci Incident u emisiji Incident u emisiji uživo: Gola utrčala u studio i bacila kamen na voditeljicu Razjareni kupac Nezadovoljni kupac poludio na blagajnicu pa uzeo pravdu u svoje ruke i napravio nered

Sedamdesetsedmogodišnjak je osjetio neugodan miris i žalio se na glavobolju i jak kašalj te teškoće u disanju. Policija je obavijestila Zavod za javno zdravstvo, djelatnici kojega su utvrdili da je u zrak ispuštena kemikalija stiren koja služi u proizvodnji plastičnih brodova. 

Kemikalija je u zrak dospjela preko ventilacijskog sustava
koji je određenu količinu kemijskih para ispustio prema zemljištu na kojemu je radio 77-godišnjak, kazao je Periš.

Premda mu je pozlilo, nije bilo opasnosti za njegovo zdravlje.

Stiren je otrovni spoj i može izazvati alergijske reakcije te promjene na sluznici. U organizam ulazi preko kože i udisanjem.

U priopćenju županijskog Zavoda za javno zdravstvo navodi se da je istjecanje toksičnog spoja prestalo te da više nema opasnosti od onečišćenja zraka. Inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i Ministarstva zdravstva ispitat će okolnosti događaja, odnosno jesu li kemikalije, koje služe u proizvodnji, dopuštene. 

Inspekcijski je nadzor u tijeku, a tvrtki je na licu mjesta naložena obustava proizvodnje, navodi se u priopćenju Zavoda.