Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjereno u četvrtak

Ekipa 'Provjerenog' u rudniku u Zenici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za ovotjedno izdanje ekipa informativnog magazina Provjereno provjerit će kako izgleda život rudara, odnosno jedan dan na njihovom radnom mjestu nekoliko kilometara ispod zemljine površine.

Novinarka 'Provjerenog' Ana Blažević bila je u rudniku Zenica, u jami Raspotočje u trenutku kada je ondje u smjeni radilo više od 120 rudara. Spomenuta jama jedna je od tri jame Zeničkog rudnika koji zapošljava oko 1500 ljudi, te u kojem se radi doslovce bez prestanka - sedam dana u tjednu u tri smjene po osam sati. Rudari koji imaju plaću oko 2 000 kuna rade stotine metara ispod zemlje udišući prašinu cijeli dan u što se uvjerila i ekipa magazina 'Provjereno'. Snimanje je započelo spuštanjem liftom 400 metara ispod zemlje, a u jednom trenutku ekipa informativnog magazina našla se i na dubini od dva kilometara ispod površine.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

Novinarka Ana Blažević i sama se na svojoj koži uvjerila da se ovdje radi u 'prljavom' poslu, te nakon izlaska iz rudnika cijela je ekipa satima skidala prašinu sa sebe. Njen sugovornik u jami bio je 43- ogodišnji Hamdo Zgrca koji kao rudar radi od svoje 19. godine. Hamdo na pitanje da li ga je strah raditi u rudniku odgovara: 'Samo budalu ne bih bilo strah'. S obzirom da rudari u BiH imaju benificirani radni staž, za dvije godine ovaj bi rudar trebao ići u mirovinu koja će mu iznositi oko 1500 kuna. Hamdo će ispričati novinarki kako to da je dobio posao rudara, objasniti zašto je njegovo tijelo danas ovisno o radu u rudniku, te kako to da ga nakon što provede dan na svježem zraku zaboli glava. Gledatelji imaju priliku čuti i što o poslu svoga supruga misli Cebira Zgrc, te koliko je zapravo velika njena svakodnevna briga. U jami koju je posjetila ekipa informativnog magazina događa se i do 30 nesreća godišnje, a za većinu je kriv ljudski faktor. Najveća nesreća dogodila se 1982. godine kada je u jami Raspotočje poginulo 39 rudara. Više o ovoj teškoj i opasnoj po život profesiji iz prve ruke hrabrih i vrijednih rudara gledatelji imaju priliku saznati u ovotjednom izdanju magazina 'Provjereno' na Novoj TV u četvrtak u 21 sat.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene