Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Olli Rehn zadovoljan

EK pozdravila slovensko prihvaćanje posredništva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija pozdravila je danas načelnu odluku slovenske vlade o prihvaćanju posredništva Europske komisije kao koraka koji bi mogao pomoći u rješavanju graničnog pitanja i nastavku hrvatskih pristupnih pregovora.

'Povjerenik (za proširenje) Olli Rehn pozdravlja odluku slovenske vlade kao daljnji korak prema europskoj pomoći u rješavanju graničnog pitanja i nastavku hrvatskih pristupnih pregovora', rekla je Rehnova glasnogovornica Krisztina Nagy, zamoljena da komentira odluku slovenske vlade.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Ilustracija Jači od morfija, jeftiniji od heroina Zombi droga pred vratima Hrvatske, Europa u velikom strahu

'Povjerenik Rehn očekuje da će se uskoro nastaviti razgovor s dvojicom ministara vanjskih poslova kako bi se dogovorili o uvjetima za takvu europsku pomoć', dodaje Krisztina Nagy. Komisija međutim ne spominje izraz 'medijacija', nego i dalje govori o "europskoj pomoći (engl. European facilitation)", a slovenska strana stalno rabi izraz medijacija ili posredništvo.

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u četvrtak da je njegova vlada 'prihvatila zaključak da je načelno suglasna s prijedlogom Europske komisije za rješavanje pitanja granice s Republikom Hrvatskom medijacijom (posredništvom)' i da inicijativu Europske komisije vidi kao proces u kojemu će 'posrednici pomagati dvjema državama da odrede granicu na kopnu i na moru'.

Hrvatski premijer Ivo Sanader danas je najavio da će se u ponedjeljak u Banskim dvorima održati sastanak s Predsjednikom Republike i čelnicima parlamentarnih stranaka na kojem će se razmotriti odnosi sa Slovenijom i moguća rješenja za prekid slovenske blokade hrvatskih pregovora o članstvu u EU.

Sanader je ponovio stajalište vlade koja pozdravlja uključenje EK-a u pokušaj rješavanja spora, ali i smatra kako oba hrvatsko-slovenska povjerenstva (za utvrđivanje prijepornih točaka na granici te za pripremu pravnog okvira za izlazak pred Međunarodni sud pravde u Haagu) trebaju nastaviti rad.

Povjerenik Rehn je nedavno izjavio da bi se dvije zemlje trebale očitovati o europskoj ponudi najkasnije u prvom tjednu ožujka, jer je sljedeća Međuvladina konferencija o pristupu zakazana za 27. ožujka na kojoj bi se, bude li dogovora, mogao postići velik napredak u hrvatskim pregovorima.

Za Sloveniju izlazak pred sud nije prihvatljiva mogućnost, jer ne želi da se spor rješava samo po odredbama međunarodnog prava, već zahtijeva da se pitanje riješi političkom odlukom, bilateralno ili posredovanjem, koja bi se temeljila na konceptu "pravednosti", a ne prava. Susjedna država također traži da se to pitanje na takav način riješi do kraja ove godine, prije nego Hrvatska uđe u EU.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene