Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Primjena e-recepata koja se provodi u 10 županija za sada teče bez većih primjedaba, ocjena je iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.


E-recepti jučer su se počeli izdavati u Karlovačkoj, Varaždinskoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Istarskoj, Zadarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, a prethodno u Ličko-senjskoj i Međimurskoj županiji.

Vezani članci Pandemija koronavirusa, ilustracija - 3 Novi rekord četvrtog vala: Danas 54 posto više novozaraženih nego prije tjedan dana, provjerite stanje po županijama Ministar zdravstva Vili Beroš nastavlja borbu s pandemijom - 2 Danas više od 3100 novozaraženih, pozitivan svaki treći testirani: Padaju rekordi u više županija

>> Bez zamjerki: E-receptima zadovoljni pacijenti, liječnici i farmaceuti

>> E-recepti uspješno profunkcionirali, a pacijenti dolaze s papirnatim

'Za sada su iskustva s terena odlična, a budući da nismo zaprimili ni jednu veću primjedbu liječnika, ljekarnika ili osiguranih osoba, uvjereni smo da će tako i ostati', navodi glasnogovornica Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Zora Lažeta. Podsjeća da će do kraja siječnja 2011. svi liječnici opće/obiteljske medicine u cijeloj Hrvatskoj propisivati isključivo e-recepte umjesto papirnatih koji ostaju samo za izvanredne situacije.

Predsjednik Hvatske ljekarničke komore Mato Portolan rekao je da sustav funkcionira, ali se ne može reći da radi besprijekorno. Po našim informacijama najveći je problem u radu ljekarni kojima rad otežavaju lokalne internetske veze koje su često u prekidu. To usporava rad ljekarni, kazao je Portolan koji očekuje nove probleme kada cijela zemlja bude u sustavu e-recepata.

Liječnici zadovoljni novom procedurom

Uvođenjem e-recepata zadovoljan je dr. Željko Maljak, liječnik obiteljske medicine u virovitičkom Domu zdravlja. 'Prvi dan je pošao bez ikakvih problema, sve je dobro funkcioniralo i bude li tako i u budućnosti, liječnici i medicinske sestre imat će manje posla s papirologijom i više vremena za pacijente', izjavio je Maljak. Kaže da su od jučer u Virovitičko-podravskoj županiji zaživjeli e-recepti i laboratorijske e-uputnice.

U karlovačkoj ambulanti dr. Josipa Janeša također su zadovoljni e-receptima jer jučer, prvog dana primjene, od stotinu izdanih recepata nije bilo ni jednog slučaja neuspješnog podizanja lijeka u ljekarni. Pacijenti koji imaju uobičajenu i redovnu terapiju nisu ni došli u ambulantu, već su telefonom zatražili lijek i nakon nekoliko minuta podigli ga u najbližoj ljekarni. U ambulanti upozoravaju da se to odnosi na pacijente koji imaju uredan ugovorni odnos s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

U Ministarstvu tvrde da će primjena e-recepta, uz uštedu od 15 milijuna kuna, povećati kvalitetu zdravstvenog sustava, a istovremeno utjecati i na smanjenje troškova.

'Nismo imali ni jedan nesporazum koji se nije odmah riješio'

Voditeljica karlovačke Centralne ljekarne Nataša Mraović kaže da se već prvog dana pokazalo da sustav funkcionira odlično. 'Nismo imali ni jedan slučaj, upit ili nesporazum koji se ne bi odmah i riješio. Dovoljno je da netko, ne nužno pacijent, dođe sa zdravstvenom iskaznicom pacijenta i mi upisom matičnog broja osiguranika vidimo koju vrstu i količinu lijeka moramo izdati', kazala je Mraović.

Upozorila je da kod dijela pacijenata postoji zabluda da se sada više neće za svoje lijekove morati obratiti svom liječniku, što nije točno. Također, kaže kako pacijenti nisu znali da e-receptom mogu podići lijek u bilo kojoj ljekarni u Hrvatskoj, a ne samo u ljekarnama grada u kojima je njihov odabrani liječnik.

Nakon e-recepata slijede e-uputnice

Primjena e-recepata započela je 2. siječnja, a završit će 31. siječnja, kada će biti umrežene Zagrebačka županija i Grad Zagreb. Potom će uslijediti uvođenje e-uputnica, prvo za mikrobiološke laboratorije, a zatim i za ostale usluge. U Hrvatskoj je tijekom godine izdavano 50 milijuna recepata, za što je trebalo 77 tona papira.

U Ministarstvu tvrde da će primjena e-recepta, uz uštedu od 15 milijuna kuna, povećati kvalitetu zdravstvenog sustava, a istovremeno utjecati i na smanjenje troškova. Također, značajno će doprinijeti povećanju dostupnosti u ostvarivanju zdravstvene zaštite osiguranim osobama te im olakšati i pojednostaviti način njezina ostvarivanja. Projekt informatizacije zdravstva trebao bi liječnike, ljekarnike i medicinske sestre rasteretiti administriranja.

U informatizaciju je uloženo 55 milijuna kuna, isplativost te investicije očekuje se u roku od 2 do 2 i pol godine. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju