Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Modernizacija zdravstva

E-recepti uspješno profunkcionirali, a pacijenti dolaze s papirnatim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prepune liječničke čekaonice uskoro bi trebale biti praznije. Od ponedjeljka je proradio projekt 'e-recept'.

Jednim klikom miša liječnik prepiše terapiju, koju pacijent podiže u ljekarni zdravstvenom iskaznicom. U projekt, koji je trenutno uveden samo u Međimurskoj i Ličko-senjskoj županiji, uključeni su liječnici opće prakse, a među njima i doktorica Verica Grkavec koja se nada kako će se zbog manje gužve više posvetiti pregledu pacijenata.

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Kolaps sustava na jugu - 2 vlada panika Krajnjem jugu zemlje prijeti kolaps sustava: "Entuzijazam ne može trajati vječno"

'Spojeni smo na centralni informacijski sustav, koji funkcionira jednostavno. Upišemo recept, pošaljemo ga u sustav, nakon nekoliko sekundi dobijemo potvrdu da je prihvaćen i on se onda proslijeđuje u ljekarne. Pacijenti odmah nakon pregleda mogu svoj lijek podići u ljekarni, ali još jedno kratko vrijeme uz povijest bolesti', pojasnila je doktorica Grkavec.

Funkcioniranjem sustava su zadovoljni i u Ljekarni Čakovec, koja još od travnja 2010. godine sudjeluju u pilot-projektu izdavanja lijekova na e-recept. 'Od četvrtog mjeseca smo se već ispraksirali. I pacijenti su zadovoljni. Nakon pregleda dođu kod nas, daju nam kartice osnovnog i dopunskog osiguranja, mi ih obradimo i dohvatimo recepte poslane od strane liječnika. Nakon toga im izdamo lijek. Ne mislim da će ovaj postupak povećati gužve u ljekarni, a kod nas nije potrebna ni povijest bolesti za izdavanje lijeka', rekla je Silvija Hržić Živković, voditeljica poslovnice Ljekarne Čakovec.

Pacijenti još uvijek s papirantim receptima u rukama

No i nakon nekoliko dana trajanja projekta pacijenti još uvijek podižu lijekove papirnatim receptima. 'Bio sam prije 15 minuta kod svoje liječnice i ona mi je dala papirnati recept. Tako da je sve još uvijek po starom', rekao je Željko Just, koji nije primijetio promjene. Za razliku od njega Željko Hajdarović zna za promjene. 'Čujem da novi sustav funkcionira od ovih dana, ali ja danas podižem lijek na recept od prošle godine', pojasnio je.

Doktorica Grkavec tvrdi kako je sustav precizan, te kako u ovih par dana nije bilo nikakvih problema. Nakon što pacijent podigne svoj lijek, sustav o tome obavijesti liječnika. No, ni papirnati recepti ne odlaze u povijest već će se zadržati u slučaju da dođe do nestanka struje ili nekog drugog tehničkog kvara, a liječnici će ih koristiti i u kućnim posjetima.

Uspješna modernizacija

Liječnici i ljekarnici su zadovoljni modernizacijom zdravstva, koja njima olakšava posao, a ide i na dobrobit pacijenta. Pacijenti se pak vesele što će do svojih lijekova lakše dolaziti. 'Prije je bilo puno papirologije. Doktorice su znale krivo napisati recept, pa se trebalo vraćati u ordinaciju. Sada bi trebalo biti puno bolje i lakše. Sve preko kompjutera. Ali još uvijek nisam isprobao u praksi', kaže pacijent Vladimir Leskovar.

>> 'S elektroničkim receptima sve ide brže i jednostavnije'

>> Elektroničkim receptima spašavamo 70 tona papira godišnje

Nakon e-recepata, koji bi se uskoro trebali proširiti cijelom zemljom, u nastavku modernizacije zdravstva trebale bi uslijediti i e-uputnice, prvo za laboratorijske, a onda i specijalističke preglede.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene