Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica HSLS-a, Đurđa Adlešić, izjavila je novinarima da je Predsjedništvo te stranke nakon detaljnog razmatranja jednoglasno danas prihvatilo koalicijski sporazum s HDZ-om.


Sporazum bi sutra trebali potpisati predsjednici koalicije HSS-HSLS s predsjednikom HDZ-a.

Vezani članci Slika nije dostupna Adlešič ostaje u HSLS-u, ali se ne vraća u Sabor Slika nije dostupna 'U koaliciji nismo mogli realizirati nijedan prijedlog'

Adlešić je rekla i da joj je ponuđeno mjesto ministrice obrane.

I Središnje vijeće stranke također je prihvatilo odluku Predsjedništva HSLS-a o sklapanju koalicijskog sporazuma s HDZ-om.

Adlešić je rekla da je predsjednik HDZ-a Ivo Sanader HSLS-u ponudio jedno potpredsjedničko mjesto u Vladi (i to nekoliko varijanti s određenim resorom i bez resora) ili jedno ministarsko mjesto. 

Na upit novinara je li joj ponuđeno mjesto ministrice obrane, Adlešić je odgovorila da jest.

"Razgovaralo se o nekoliko mogućih ministarskih mjesta", dodala je.

Potpredsjednik HSLS-a Ivan Čehok je rekao i da su premijeru Sanaderu rekli da su skloniji tome da se osnuje posebno ministarstvo regionalnog razvoja, ali da premijer nije tome pretjerano sklon, i da je to nešto o čemu se još raspravlja. Također je rekao da je prijedlog HDZ-a da se razdvoje ministarstvo znanosti i obrazovanja. Na upit novinara je li pristao biti ministar obrazovanja Čehok je odgovorio da
nije. Adlešić i Čehok otklonili su i mogućnost da bi mogli preuzeti ministarstvo pravosuđa.

Adlešić je rekla da se još ne zna hoće li se odvojiti ministarstvo turizma te dodala da je dogovor bio da se neće dijeliti, odnosno osnivati previše novih ministarstava, te da ne vidi potrebu umnažati ministarstva samo da bi neki od njihovih ljudi tamo sjedili.

Na upit novinara je li se predomislila i namjerava li ući u Vladu, jer je Sanaderu stalo da mu predsjednici stranaka budu u Vladi, Adlešić je odgovorila - "Nisam se predomislila, još razgovaram".

Adlešić je najavila da razgovore o kadrovima nastavljaju, te da je ovo danas bio tek prvi razgovor, a o kadrovima će intenzivno
razgovarati i danas i ovih dana.

Na upit novinara hoće li definirati ministarska mjesta prije
potpisivanja koalicijskog sporazuma, Adlešić je odgovorila kako "nije nužno, jer nam ta mjesta nisu bila razlog dolaska u koaliciju".

Čehok je rekao da koalicijski sporazum utvrđuje ono što je u njemu napisano, utvrđuje odrednice djelovanja Vlade u sljedeće četiri godine, a nakon toga, odnosno paralelno s time se raspravlja o imenima. 

Budući da se mi nismo još usuglasili o sastavu Vlade, odnosno oko imena nekih ministarstava, prirodno je da ne možemo govoriti ni o svim imenima, rekao je Čehok.

"HDZ ima kandidate, čak i nekoliko za neka ministarska mjesta, mi možda imamo ili namjeravamo također kandidirati naše članova upravo za ta, jednako tako i HSS, prema tome to je predmet pregovora", rekao je Čehok.