Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika potražnja i mala ponuda

Cijene nekretnina divljaju, ali predsjednik Udruženja trgovaca nekretninama ima dobru vijest

Ministarstvo graditeljstva predstavilo je pregled tržišta nekretnina Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost prodanih nekretnina u 2021. godini iznosila je 60 milijardi kuna.

Ostvareno je 133.977 kupoprodaja, što je u odnosu na 2020. godinu rast od 30 posto. Najviše se prodaju stanovi, zatim građevinska zemljišta te obiteljske kuće.

Reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan prati situaciju na tržištu nekretnina. Razgovarala je s Dubravkom Ranilovićem, predsjednikom Udruženja trgovaca nekretninama pri HGK-u.

Dubravko Ranilović - 2 Dubravko Ranilović - 1 Foto: DNEVNIK.hr

"Potražnja je velika, a ponuda mala, tako da je to jedan od glavnih razloga rasta cijena nekretnina. Drugi razlog bio bi taj da se potencijalno dosta investira u apartmane, porez je vrlo poticajan – gotovo da ga i nema", kazao je Ranilović te dodao kako taj porez treba povećati jer se odlijepio od svoje svrhe, a to je bila da potiče obiteljski turizam, a sada je postao investicijski turizam gdje ljudi grade po 50, sto apartmana i paušalni porez je vrlo nizak.

Dubravko Ranilović - 2 Petra Buljan Foto: DNEVNIK.hr

Upozorio je da sve to dugoročno stvara probleme jer su s tržišta maknute nekretnine za dugoročni najam.

To se, kako je pojasnio gost Dnevnika Nove TV odnosi na Zagreb i priobalje. Od četiri tisuće stanova za najam u Zagrebu svega ih je 500 za dugoročni najam, dodao je.

"Mi bismo kao država i lokalna samouprava trebali napraviti programe koji će ući u socijalni najam. Pri tome socijalni ne znači samo za siromašne, nego za one kojima je to potrebno, primjerice mladim ljudima na početku života kada formiraju obitelj i počinju posao",  obrazložio je te naglasio kako je problem s nekretninama često jedan od glavnih razloga iseljavanja.

Pročitajte i ovo Novi krug APN stanova - 6 stambeno pitanje mladih APN dosad zaprimio 3181 zahtjev za subvencije: Objavljeno i koliko ih je odobreno

Udruženje trgovaca nekretninama već ima neke prijedloge, na način da se sve ne prepusti tržištu. Budući da su kod nas svi upućeni na tržište, cijene rastu, istaknuo je gost Dnevnika Nove TV.

"To su ciklusi koji postoje, za sve postoje ekonomski razlozi. Ove godine imamo specifičnosti kao što je pandemija, rat u Ukrajini i energetska kriza. Nijedan rast nije vječan, kao i nijedan pad. Naravno da će doći kraj tome, ali neće svugdje doći kraj na isti način, jer je hrvatsko tržište nekretnina vrlo polarizirano", obrazložio je Dubravko Ranilović.

Pročitajte i ovo Stambena zgrada u Münchenu NAJSKUPLJE NEKRETNINE Cijene stanova u Europi odletjele u nebo: Pogledajte koliko košta kvadrat u jednom od omiljenih gradova za Hrvate

Kako je rekao, cijene nekretnina na obali pod utjecajem su interesa stranaca, dok se to na sjeveru odnosi samo na Zagreb.

Cijene su pretjerane, no brže raste stopa cijena koje su tražene, a ne realizirane koje su niže.

Ranilović se osvrnuo i na negativan aspekt APN-a te upozorio da oni kojima je potreban uglavnom nisu kreditno sposobni.

Od nedjelje, 2. listopada Dnevnik Nove TV možete pratiti od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene