Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu je uspjeli pratiti

Dvostruki agent koji je Hrvaticu regrutirao u al-Qa’idu napisao knjigu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvostruki agent Morten Storm u biografiji 'Moj život u al-Qa’idi' govori i o regrutaciji Bjelovarčanke Irene Horak. Ona je, naime, bila treća supruga zloglasnog američko-jemenskog imama Anwara al-Awlakija.

Morten Strom, dvostruki je agent rođen u Danskoj, a u svojoj biografiji, između ostalog opisuje i kako je regrutirao Irenu Horak iz Bjelovara da postane treća supruga zloglasnog američko-jemenskog imama Anwara al-Awlakija, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napeti odnosi Njemačka potvrdila da je špijunirala za Washington Slika nije dostupna Dvostruki agent Američki špijun navodno uhićen u Njemačkoj

Storm je mladost proveo u društvu kriminalaca, a kasnije se pridružio radikalnim islamskim krugovima u Europi.

'Nevidljivi šeik' s islamistima zauzeo još dva grada u Iraku

Upravo je on vrbovao socijalnu radnicu iz Hrvatske koja je prešla na islam i sama izrazila želju da postane ženom, makar i trećom, velikog islamskog borca. Kada je postala muslimanka uzela je ime Amina.

Tvrdi da se boji za svoj i život svoje djece nakon što se otkrio javnosti da se ljuti jer mu Amerikanci nisu priznali zaslugu u lociranju i likvidaciji al-Awlakija. Plan da uređaj za praćenje podmetnut u njenu prtljagu iskoriste kako bi došli do Awlakija propao je jer je Amina zamoljena da ostavi sve stvari u glavnom gradu Saani prije odlaska u skrovište budućeg supruga. 'Nije ono što sam očekivao. 'Još je bolja', napisao je Awlaki u poruci Stormu.

Napisao je da je Hrvatica Amina bila spremna s riječi prijeći na djela. Awlaki joj je napisao kako mora biti spremna na težak život, stalna seljenja i razdoblja samoće. 'Ako ti to odgovara, možeš postati moja supruga', napisao joj je Awlaki. Storm tvrdi da se nakon tih upozorenja malo povukla.

Storm također tvrdi kako je uz pomoć američkih i britanskih donacija slao 'pomoć braće' Awlakiju, kako bi stekao njegovo povjerenje.

Također opisuje kako mu je MI5 pronalazio razne poslove u Velikoj Britaniji da bi mu dao paravan i zaštitio ga od sumnji drugih islamskih radikala. Jednom je prilikom namješteno njegovo uhićenje na aerodromu u Londonu kako bi mu ojačali 'kredibilitet'. Međutim, zaključuje, pritisak tajnog života bio je nepodnošljiv jer su ga i njegove kolege pokušale prevariti.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene