Od tisuću dvoraca koliko ih je bilo na našim prostorima danas je na životu tek nešto više od stotinu. Iako su mnogi u ruševnom stanju, oni obnovljeni privlače sve više turista.


Trakošćan kao jedno od najromantičnijih mjesta na svijetu, kako su ga proglasili Kinezi, laskava je titula za razvoj kontinentalnog turizma, gdje veliku ulogu imaju dvorci.

Vezani članci Gužve u Dubrovniku - 5 Kako do rješenja problema koji muči jednu od najpoznatijih hrvatskih turističkih destinacija: Gužve u povijesnoj jezgri prate se i - aplikacijama Slika nije dostupna Evo zašto su dvorci u Zagorju veliki turistički potencijal!

Od tisuću njih, koliko ih je bilo na našim prostorima, danas je na životu tek nešto više od stotinu. Nebriga i zanemarivanje mnoge su doveli u ruševno stanje, unatoč činjenici da obnovljeni privlače sve veći broj turista.

Od stotine hrvatskih dvoraca, na prste jedne ruke, stanu oni koji otvaraju svoja vrata. Po mnogima, najljepši hrvatski dvorac, svakodnevno istražuju turisti.

"Zanima ih da li je cijeli dvorac otvoren za posjetitelje, da li ima nekih tajnih prostorija, zanima ih najviše kako se tu nekada živjelo", akže kustosica Andrea Srednoselec.

Evo zašto su dvorci u Zagorju veliki turistički potencijal!

Čari nekadašnjeg života, posebno su zanimljive stranim turistima, koji u velikom broju, otkrivaju kontinentalnu Hrvatsku.

"To su Amerikanci koji dolaze u Grčku ili na neku od njihovih destinacija avionom, prelaze na autobuse i posjećuju ovaj dio kontinentalne Hrvatske", objasnila nam je varaždninska kustosica Ljerka Šimunić.

No, mnogi dvorci, jednostavno nisu za pokazivanje. I dok mnoge turističke zemlje svojim dvorcima privlače turiste i njima obogaćuju ponudu, velika većina naših dvoraca nije takva. Sredstvima iz EU, u Virovitici su to odlučili promijeniti.

Dobitna karata turizma

"Definitivno je to priča kontinentalnog turizma koja može imati uspjeh, mi nemamo more, ali imamo ponudu prirodnih ljepota, kulturnih dobara i ovo je jedini i dobar način da se to privede svrsi", kaže Tomislav Tolušić, virovitičko-podravski župan.

Dvorac obitelji Drašković, uskoro će dobiti novo ruho.

"To će biti centar za razvoj biciklističkog turizma na području naše županije, ali i cijele regije imat će smještajne kapacitete, restoran...", tvrdi župan.

Raskošni interijeri, staro oružje, crtice iz vlastelinskog života, slažu se svi, dobitna je karta turizma.

"Toliko izobilje i toliko bogatstvo, zapravo bi trebala jedna promišljena politika obnove pa onda i upotrebe dvoraca", objasnila je Šimunić.

Turisti ih očito vole.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju