Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje

Dvije godine poslije: Bandiću prepolovljena podrška, Kerum prolazi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije godine od neposrednih izbora za župane, gradonačelnike i općinske čelnike, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić među biračima preživljava, dok je splitski čelnik Željko Kerum siguran.

Pokazalo je to istraživanje Nove TV koje je za Dnevnik provela agencija Ipsos Puls na uzorku od 500 ispitanika.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

Iza nas su dvije godine od prvih neposrednih izbora na kojima smo birali župane, gradonačelnike i općinske načelnike. U međuvremenu su diljem Hrvatske održani deseci ponovljenih izbora, a slična sudbina mogla bi uskoro zadesiti još neke gradove i općine. No, svakako je najzanimljivjie u dva najveća grada, Zagrebu i Splitu.

Dnevnik Nove TV, kao i prije godinu dana, sada je proveo veliko istraživanje raspoloženja građana u ta dva grada. Kako bi da su danas izbori prošli Milan Bandić I Željko Kerum.

Bandić i Kerum - Mršave trojke

I zagrebačkom i splitskom gradonačelniku njihovi sugrađani daju mršavu trojku. Milan Bandić školskim rječnikom dobiva 2,6, a Željko Kerum također 2,6. Milanu Bandiću svaki 4. Zagrepčanin daje ocjenu 2, a svaki peti ga ocjenjuje jedinicom. Bolje od ukupne ocjene prolazi kod žena, onih s osnovnim školom i svojih birača iz 2009. Željko Kerum kod svojih birača ima ocjenu 3,1, a ostali birači daju mu ocjenu dva. Najbolje prolazi kod onih s osnovnom školom i starijih od 60 godina.

Bandiću upola manja podrška nego 2009.

Zagreb proživljava političku kohabitaciju, a gradonačelnih danas ima upola manju potporu nego 2009. - tada je iza sebe imao SDP, a sada je sam. Kada se njegovo ime pojavi na listiću s mogućim protukandidatima, on nigdje nije na prvom mjestu, a iako su razlike unutar statističke pogreške, bori se i za ulazak u drugi krug.

Kregar dobar, SDP 'onako', Bandić nikako 

Najbolje, ako se odluči za izbornu utrku prolazi Josip Kregar. U svim kombinacijama on bi bio prvi, istina unutar statističke pogreške. Josip Kregar tako bi osvojio 24,6 posto, Milan Bandić 22 posto, a Davor Bernardić, zagrebacki SDP-ovac osvojio bi 19,5. On tu bilježi pad u odnosu na godinu dana, ali razloge možda možemo tražiti i u uvrštavanju HNS-ovca Dragana Kovačevića koji osvaja 7,2 posto. No, kako SDP još nije odlučio tko će biti njihov kandidat, testirali smo i ostale potencijalne kadidate. Na drugom listiću Josip Kregar i dalje bi bio prvi s 25,8 posto, Mirando Mršić imao bi 23,5 posto, a Milan Bandić 19,8 posto. U trećoj kombinaciji opet bi prvi bio Josip Kregar s 27,4 posto potpore birača, SDP-ov kandidat Boris Šprem imao bi 23,2 posto potpore, a Milan Bandić 20,1 posto. 

Kerum prolazi – Većina Splićana nema kandidata 

Splitski gradonačelnik Željko Kerum pak spokojniji je. I dalje je najpopularniji i kao potencijalni kandidat imao bi relativnu pobjedu. Osvojio bi 29,7 posto; SDP-ovac Marin Jurjević 22,8 posto, a Dujomir Marasović iz HDZ-a 4,7 posto. No najveći poraz u Splitu je činjenica da 36,9 posto Splićana ne zna za koga bi glasovalo ili je neodlučno. Bolje reći na političkoj sceni oni nemaju svog kandidata. Tih neodlučnih Splićana je najviše.

Zagrepčani žele izbore – No, referendum teško prolazi
Nakon dvogodišnje blokade u Zagrebu 47,3 posto Zagrepčana želi nove izbore, ali i za gradonačelnika i gradsku skupštinu. Njih 23,2 smatra da i gradonačelnik i skupština mogu odraditi mandat do kraja. No zato 13,2 posto građana želi da se raspišu izbori za gradonačelnika. A samo 5,4 posto građana želi izbore za gradsku skupštinu.

Teže organizirati referendum nego smijeniti

Priča o referendumu izgleda dobro u teoriji, ali u praksi teško bi se provela. Naime, za održavanje referenduma treba izaći 50 posto plus jedan birač. A u Zagrebu je onih koji bi sigurno izašli na referendum 37,7 posto. Onih koji bi vjerojatno izašli je 20,8. No to ne znači da bi svi od tog broja na biralištima bili za smjenu Milana Bandica. Oni koji ne bi glasovali je 35 posto. Iz ovoga se može procijeniti da postoji većina, ali ne i zakonski potrebna da se pokrene postupak opoziva. 

Kad bi birali, Bandić bi odstupio

A kad bi se prikupio potreban broj za referendum, Milan Bandić ne bi bio gradonačelnik. Za njegovu smjenu glasovalo bi 69,2 posto birača, a za ostanak na dužnosti njih 24 posto.

Splićani zaključili – Kerum radi za sebe i tvrtke…

Splitski gradonačelnik od ulaska u Banovinu pod kritikama je da se više bavi osobnim interesima i zastupa interese svoje tvrtke nego građana Splita. Nakon dvije godine 46,1 posto Splićana zaključilo je da Kerum zastupa više vlastite interese i svojih tvrtki. Njih 32,5 misli da radi to, ali i zastupa interese Splićana. Njih 15,4 posto misli kako zastupa interese grada i građana.

…I razočarao je Splićane

Željko Kerum je 48 posto Splicana razočarao svojom politikom, a njih 40,8 smatra da je on ispunio očekivanja Splićana. 11,3 posto građana ne zna.

Projekt Marjan Splićani ne žele

Splitski gradonačelnik bio je zadnjh mjeseci na udaru zbog projekta Marjan: naime tamo je dopuštena izgradnja restorana i kafića protiv čega se buni udruga Građanska inicijativa Split. Protiv izgradnje je 73,8 Splićana, a za izgradnju je 20,1 posto Splicana. Ovo je jedino pitanje u kojem gradanačelnik nema potporu svojih birača. Naime 68 posto njegovih birača je protiv Marjana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene