Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Linić protiv Jakovine

Dva ministra suprotno o istom: 'Ovo govori više o rogovima u vreći nego da Vlada zna kuda ide'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U samo nekoliko dana aktualna Vlada promijenila je nekoliko mišljenja oko PDV-a na hranu. Ministar Jakovina u Dnevniku Nove TV najavio je da će se PDV smanjiti, dok je ministar Linić jasno poručio da nema smanjenja PDV-a.

Smanjuje se PDV, pa se ne smanjuje. Ministar poljoprivrede već je ozbiljno prionuo poslu i građanima najavio jeftiniju hranu. Prvo bi se smanjio PDV na meso.

Pročitajte i ovo Biljana Borzan - 1 NUŽNA POMOĆ Banka koja pomaže siromašnima uskoro stiže u Hrvatsku: ''Predstoji nam novo doba'' Slika nije dostupna 10 posto na osnovne namirnice Linić negira rast cijena, tvrdi da dolazi do vala pojeftinjenja

>> Borba s cijenama hrane: Vlada planira smanjiti PDV na meso

'Radimo jednu dobru analizu, kvalitetnu analizu s nizom paramentara koji uključuju i mogućnost smanjivanja dijela PDV-a i na hranu', rekao je Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede.

A nekoliko dana poslije, ministar financija ga opovrgava. '1posto PDV-a je odmah dvije milijarde kuna, a sami vidite koliko je teško uštedjeti i milijardu. Nije realno i ne za ovaj proračun, ne vjerujem da će se ići na međustope za namirnice do kraja mandata', poručio je Linić.

>> EKSKLUZIVNO Linić otkrio što misli o smanjenju PDV-a na hranu

Drugima riječima, smanjenje PDV-a, iako Jakovina već radi i troši vrijeme i novac na analize nije ni planirano. Takav potez, poručuje Linić, značio bi ugrožavanje plaća i mirovina. Javnost je s pravom zbunjena, a seljačke udruge tražit će objašnjenje premijera.

'Ljudi više ne znaju kome što da vjeruju, a radi se o dva ministra, da to usklade prije nego daju izjave da se ne stvara problem kod proizvođača', rekao je Mijo Latin iz Hrvatskog seljačkog saveza.

'Izražavamo veliku zabrinutost manipulacijama i bauljanjima Vlade. I u takvim nadmudrivanjima i prepucavanjima dvaju ministara, u principu Vlada manipulira javnošću', rekao je Branko Hrg, predsjednik HSS-a.

Ili Vlada samo ne zna što želi. Do sada je i u drugim važnim temama za građane pokazala razjedinjenost. 'Ako ne vidite nekakvu strategiju, neki zajednički cilj koji se želi postići, onda pokazuje nešto drugo, govori više o rogovima u vreći, nego o tome da cijela grupa, cijeli tim zna kuda ide', kazala je politologinja Smiljana Leinert Novosel.

A građani to vide i zbrajaju. Autoritet i povjerenje grade se upravo na jasnim potezima.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene