Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKSKLUZIVNO

Borba s cijenama hrane: Vlada planira smanjiti PDV na meso

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suša je polja već opustošila. Uskoro bi zbog rasta cijena mogla i novčanike građana. Da zaustavi taj udar poskupljenja, država razmišlja o smanjenju PDV-a na hranu.

'Radimo jednu dobru analizu s nizom parametara koji uključuju i mogućnosti smanjivanja dijela PDV-a na hranu', rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, na upit o smanjenju PDV-a na hranu.

Pročitajte i ovo Mesnica - 4 Plaćamo sve više Poskupjela još jedna namirnica: U Europi gore od Hrvatske stoje jedino Rumunjska i Bugarska Slika nije dostupna Poskupljenja neizbježna 'Zbog Vladine politike ćemo opet po 'špeceraj' u inozemstvo'

Kako neslužbeno doznajemo, manja stopa primijenit će se najprije na meso. Njegova cijena u posljednja je tri mjeseca narasla za 3,6 posto. Građani su to već osjetili.

No, rastu cijena, tu neće biti kraj. Njihov se drastičan skok očekuje početkom jeseni. A da prebrodimo to što bezbolnije, ministar predlaže povećanje carina na izvoz svih žitarica i kukuruza.

>> Katastrofalne posljedice suše: 'Proizvodnja hrane upitna, stočni fond nestaje'

'Idemo s jednim zaštitnim modelom podizanja carina. Trenutno je to na usklađivanju s Europskom komisijom. Mislimo da ćemo tako izbjeći da ostanemo bez žitarica kada će one biti na svjetskoj burzi visokih cijena', pojasnio je Jakovina.

Dobar urod pšenice tako bi trebao ostati u domaćim silosima. Ali i kukuruz, odnosno, ono što od njega uopće ostane. Zbog prepolovljenog uroda i štete, pet županija već je proglasilo elementarnu nepogodu.

'Mislim da Vlada mora pronaći način pomoći poljoprivrednim gospodarstvima jer je još veća šteta ako propadnu', tvrdi Božo Galić, župan vukovarsko - srijemske županije.

Državna je blagajna prazna. Ministar sprema druga rješenja. 'Naša razvojna banka Habor je vrlo senzibilna i iznaći ćemo mogućnost gdje su velike štete i najugroženiji proizvođači da nađemo mogućnosti reprograma kreditnih obaveza', dodao je ministar.

Sastanak s poljoprivrednicima u četvrtak donijet će i nova rješenja. No, ona sigurno neće uključiti isplate iz državnog proračuna.

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene