Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dva dana prije stupanja na snagu ZERP-a, Slovenija upozorava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proglašenje ZERP-a i njegova primjena u praksi za Sloveniju su potpuno neprihvatljivi jer bi kršili njenu suverenost, navodi se u izjavi slovenske vlade objavljene danas na stranicama slovenskog MVP-a.

Izjavom su izražena "stajališta Republike Slovenije o hrvatskom ZERP-u", a povodom današnje izjave europskog povjerenika Ollija Rehna, koju Slovenija, kako se navodi u izjavi, pozdravlja.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum

"Jednostrano proglašenje ZERP-a, a u prvom redu njegova primjena u praksi, značili bi temeljito posezanje u suverenost Republike Slovenije", kaže slovenska vlada.

"Zato bi takav postupak za Sloveniju bio potpuno neprihvatljiv.
Probleme koji su nastali zbog najave primjene ZERP-a na članice Europske unije može se riješiti vrlo brzo i jednostavno - uvažavanjem zaključenih sporazuma i prihvaćenih obveza. Na tome će vlada Republike Slovenije ustrajati.", objavljeno je u Ljubljani.

"Slovenija je od samoga početka svestrano podržavala što skorije uključivanje Hrvatske u EU, pa i onda kad su neke druge članice o članstvu Hrvatske u EU imale velike rezerve. Zato utoliko više i s opravdanjem očekujemo da će Republika Hrvatska kao kandidatkinja za članstvo u EU u ovom slučaju vjerodostojno postupati", objavila je slovenska vlada.

"Jedno od temeljnih načela europskog ponašanja je, naime, poštovanje zadane riječi", navodi se u izjavi slovenske vlade.

Europski povjerenik za proširenje, Olli Rehn, izrazio je u danas uvjerenje da Hrvatska neće primjenjivati niti jedan aspekt Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa za zemlje članice EU-a te pozvao da se taj problem riješi čim bude formirana nova vlada kako bi se izbjegle negativne posljedice na pristupne pregovore.

"Vjerujemo da će Hrvatska djelovati u dogovoru i da neće
primjenjivati nijedan aspekt ZERP-a za zemlje članice EU-a od 1. siječnja 2008. godine", stoji u izjavi Ollija Rehna koju je u nedjelju objavila Europska komisija, dva dana prije stupanja na snagu ZERP-a za članice EU-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene