Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

16 neisplaćenih plaća - još jedna tužna priča iz Hrvatske.


Tridesetak radnika Konstruktor Inženjeringa prosvjedovalo je u srijedu ispred zgrade uprave u središtu Splita tražeći od poslodavca da im isplati 16 neisplaćenih plaća.

Povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Zoran Kačić najavio je da će radnici svaki dan, osim vikendom, prosvjedovati ispred zgrade uprave od 12 do 14 sati sve do 3. travnja.

Vezani članci Slika nije dostupna Nastavljen prosvjed u Đuri Đakoviću, podržali ih i prosvjetari iz okolnih škola: "Nećemo razgovor, hoćemo rješenja"! Slika nije dostupna Radnici Đure Đakovića u štrajku zbog neisplate plaća: "Štrajkamo dok ne dobijemo odgovore i rješenja"

Na prosvjedu su zajedno sa Sindikatom graditeljstva Hrvatske (SGH) i Savezom samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) kako bi, rekao je novinarima Kačić, upozorili da im Konstruktor Inženjering nije isplatio 16 plaća, da nemaju za jelo ni za život, da im je vrlo teško bez posla i da zaista ne vide nikakav izlaz iz te situacije.

"Poznato je kako je u tijeku predstečajna nagodba koja se odugovlači zajedno s Trgovačkim sudom i Ministarstvom financija. Radnici su osjetili potrebu iskazati veliko nezadovoljstvo, tugu, žalost i jad koji im je stvorio Konstruktor Inženjering i odnos u predstečajnoj nagodbi", rekao je Kačić. Dodao je da su neki radnici otišli raditi u Oman pod vrlo teškim uvjetima, a ondje im je plaća u visini od 7500 kuna.

Ocijenio je kako se u njihovu slučaju pokazalo da su predstečajne nagodbe pitanje dogovora, a vrlo znakovitim smatra da u Konstruktor Inženjeringu djeluje i drugi sindikat koji prosvjede ne podupire te štiti poslodavca.

Slučaj Konstruktor: 'Uprava nema rezervnih vreća novca'

"U današnjoj Hrvatskoj je nedopustivo da unutar poduzeća gdje postoje dva sindikata na toliko neisplaćenih plaća jedan sindikat štiti poslodavca a drugi radnike", izjavio je Kačić. Prozivajući Poreznu upravu za pogreške u slučaju Konstruktor Inženjeringa, Kačić je najavio skori sastanak tog sindikata s ministrom financija Borisom Lalovcem.

Radnik Konstruktor Inženjeringa, vozač Dražen Stipišić rekao je novinarima kako je sve teže živjeti bez 16 plaća te je dodao da to nije samo problem tog poduzeća, nego državnih institucija.

"Problem je ako nakon 16 mjeseci, koliko radnici nisu primili plaću, baš nitko ne reagira, a kako ćemo živjeti, nemam pojma. Supruga mi prima 1150 kuna mirovine i onda se krpamo kako znamo. Pomaže nam sin. Neugodno mi je ovdje jer će netko pomisliti kako tražimo milostinju, ali mi samo tražimo svoje. Ovdje je očito kako institucije ne rade svoj posao", rekao je Stipišić.

Njegov kolega, vozač i autodizaličar Jakov Boko rekao je kroz suze kako nakon 36 godina rada ostaje bez plaće, posla, te nade za život. Misli da zakon štiti kriminalce te da običnog čovjeka ne štiti nitko.

"Gdje su sada hrvatski političari koji su nas odveli u Europu? Ja sam sve izgubio. Nikako ne živim. Žena mi je u istoj situaciji kao i ja. I njena firma ne isplaćuje plaće. Što da vam kažem?" - rekao je Boko, dodajući kako više nema snage.

Radnici Konstruktor Inženjeringa posljednjih su godina štrajkali nekoliko puta i prosvjedovali gradskim ulicama te ispred upravne zgrade u Svačićevoj ulici. Upozoravali su da im se plaće ne isplaćuju. Posljednji je prosvjed bio polovicom svibnja, kada se tridesetak radnika preko Rive i gradskih ulica uputilo pred upravu i ondje tražilo objašnjenja i jamstva da će dobiti zarađene plaće. U srpnju 2014. nakon 28 dana prekinuli su štrajk, i to nakon postignutog dogovora s direktorom Željkom Žderićem. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju