U Dubrovnik su nakon 14 sati leta u komadu stigli dupini pirotehničari iz SAD-a.


U sklopu projekta kodnog imena 'Dolphin 13', jutros je u Dubrovnik stiglo nekoliko dupina pripadnikaameričke ratne mornarice, koji će pomoći u razminiranju podmorja Dubrovačko-neretvanske županije.

Vezani članci Dubrovačke zidine - 2 Biser Jadrana zimi nudi posebne pogodnosti za obilazak velike atrakcije: U siječnju i veljači cijena je 50 posto povoljnija Zoran Milanović Milanović iz Dubrovnika: "Drska agresija. Seljački se gnječi i mijesi Ustav"

Šest posebno uvježbanih dupina će uz nadzor američkih vojnika, pomoći hrvatskim roniocima u pretraživanju dubrovačkog akvatorija, posebice gruške luke i akvatorija oko otoka Lokruma, u sklopu međunarodne vježbe.

>> Dva sindikata u razminiranju potpisala novi kolektivni ugovor

Pristiglim dupinima pružena je najbolja moguća skrb, a došli su s punim timom znanstvenika koji se brinu o njima i odmah dobili prijevoz u veterinarsku stanicu, kako bi obavili rutinski pregled nakon leta.

Dupini će na eventualne zaostale podvodne mine stavljati oznake, kako bi ih pronašli ronioci, koji će pomoću tih podataka moći napraviti i detaljniju kartu minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz dvaju svjetskih ratova, Domovinskog rata i operacija koje je NATO potkraj 1990-tih.

Radi se o pacifičkim dupinima, koji su u Dubrovnik stigli iz zračne baze u San Diegu, u posebnim bazenima.

Lani su dupini pirotehničari posjetili i susjednu nam Crnu Goru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju