Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvanredne mjere na snazi

Dunavski val: Vukovar tek na udaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve slabe točke su pokrivene, ekipe na terenu dežuraju samo za eventualne intervencije.

'Sigurnije smo dogradili 500 metara nasipa, jednu ulicu smo u potpunosti zaštitili, koja je već i otprije imala velikih problema s klizištem', rekao nam je Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda na upit o stanju u naselju Batina. 'Moguće je da vodeni val daljnjim porastom vodostaja priprijeti postojećim nasipima, ali ponavljam, da smo proteklih dana naporna radili i pokrili sve slabe točke i praktično, samo smo spremni za potrebe intervencije', dodaje.

Pročitajte i ovo Svijeće na Dunavu - 1 sjećanje na poginule Niz Dunav pušteno 700 lampiona: "Bila su to teška vremena, nitko nije znao hoće li ostati živ" Domovinski pokret okupio se da spriječi Milorada Pupovca da oda počast žrtvama Vukovara - 9 dežurstvo u restoranu Domovinski pokret okupio se kako bi spriječio Milorada Pupovca da oda počast žrtvama Vukovara

Iako je val bio najavljivan za četvrtak, on je ipak stigao tek dan poslije, a Đuroković objašnjava kako je razlog takvoj prognozi oslanjanje na prognoze iz Njemačke, Austrije i Mađarske, jer je uzvodno područje Dunava veliko. 'Dobro smo sve na kraju procijenili, jer smo rekli da vodostaj neće prijeći +750 i on je trenutno +735. Mi smo spremni i za više od toga, no evo, dobro smo pogodili s prognozama', ističe on. Prate se i uzvodne prognoze, koje u ovom trenutku govore o opadanju vodostaja, tako da će i Hrvatska osjetiti rasterećenje u narednim danima. Đuroković je prognozirao kako bi vodeni val u Vukovar trebao stići oko podneva. 'Tamo ćemo ga isto spremno dočekati, a on vjerojatno neće prijeći +700 na vodenoj letvi', zaključio je.

Spremno 2200 hrvatskih vojnika

Vodeni val stigao je u Hrvatsku. General Mladen Kruljac kazao je za Novu TV kako je za slučaj hitnih intervencija spremno 2200 hrvatskih vojnika.

Razina Dunava u Vukovaru došla je do 659 centimetara s tendencijom daljeg rasta. Predviđa se da će vrh vodenog vala napustiti područje Hrvatske s 13. na 14. lipnja, tj. s nedjelje na ponedjeljak.

>> U Vukovaru izvanredne mjere obrane od poplave

Pankretić: Sve je spremno za dolazak vodenog vala

Potpredsjednik vlade Božidar Pankretić izjavio je u Batini kako je sve spremno za dolazak vodenog vala na Dunavu te kako vjeruje da će, ne bude li nikakvih iznenađenja, vodeni val proći kroz Hrvatsku bez većih šteta.

Nakon zajedničkog sastanka Stožera za zaštitu i spašavanje Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, kojemu su nazočili čelnici Hrvatskih voda te Državne uprave za zaštitu i spašavanje Pankretić je kazao novinarima kako je, po izvješćima koja je dobio od nadležnih služba, ‘učinjeno sve što se do sada moglo učiniti’.

'Gdje imamo sumnje da su točke kritične dodatno smo utvrdili nasipe, sve je spremno', istaknuo je potpredsjednik Vlade Božidar Pankretić. 'U ovome trenutku možemo sa sigurnošću reći da nema formiranja novog vodenog vala koji bi nam prijetio i da će se situacija kroz 15 dana potpuno stabilizirati', dodao je Đuroković iz Hrvatskih voda.

Bude li nepredviđenih događaja, pripremljene su dodatne količine vreća s pijeskom
Na novinarski upit je li se razgovaralo o štetama od poplave te je li vlada osigurala novac za odštete, Pankretić je kazao da treba pričekati da povjerenstva završe svoj posao. Bilo kakve procjene u ovome trenutku nezahvalne su, no proračunska stavka za tu namjenu neće biti dostatna, ustvrdio je. Moramo promišljati, iako u teškim okolnostima, kako pomoći ljudima, posebice poljoprivrednim obiteljskim gospodarstvima, i svima koje je pogodila katastrofa, poručio je Pankretić.

Direktor osječke ispostave Hrvatskih voda Zoran Đuroković izvijestio je kako Dunav, u ovim trenutcima, svom silinom ulazi u Hrvatsku, s oko 8.000 prostornih metara vode u sekundi, te da je vodostaj kod Batine jutros dosegnuo 734 centimetra, što je u skladu s procjenama da neće prijeći razinu od 750 centimetara. Poduzeli smo sve potrebne mjere, dogradili smo oko 2,5 kilometara zečjih i drugih nasipa i spremni dočekujemo vodeni val, koji bi, po očekivanjima, iz Hrvatske trebao otići u nedjelju, rekao je Đuroković, dodavši kako je stanje stabilno i pod nadzorom.

Napomenuo je kako će i nakon toga trebati oko sedam dana da se stanje u cijelosti normalizira, odnosno da se voda iz lokalnih porječja počne povlačiti prema Dravi i Dunavu. Đuroković tvrdi kako sljedećih sati vodostaj Dunava jod Batine može još malo porasti, ali da sve uzvodne mjerne postaje na Dunavu u Njemačkoj, Austriji i Slovačkoj pokazuju opadanje, što znači da neće biti novoga vodenog vala, koji bi opet zaprijetio.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić ponovio je kako bi štete u toj županiji mogle iznositi oko milijardu kuna te da su od vladinih dužnosnika dobili najavu da će se namiriti troškovi nadležnih služba uključenih u obranu od poplava, a u županiji se procjenjuju na oko 4,5 milijuna kuna.

Voda ispravna za piće

Županijski zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije analizom uzoraka vode u vodovodu 'Slavča', kojim se opskrbljuju Nova Gradiška, Gornji Bogićevci, Rešetari i Cernik, utvrdio je kako je voda zdravstveno ispravna za piće, izvijestio je jutros Državni centar 112.

Vezano za nedavne poplave Županijski zavoda za javno zdravstvo utvrdio je također kako je zdravstveno ispravna i voda za piće u izvorima iz kojih se vodom opskrbljuju naselja: Grižići, Krajačići, Jakačina Mala, Grgurevići i Čelikovići, Lužani i Slavonski Kobaš. Nije kemijski ispravna i ne smije se koristiti za piće voda iz vodovoda na području naselja: Donji Andrijevci, Uskoci i Stara Gradiška te iz arteških zdenaca u Donjim Andrijevcima i Garčinu. Poplavom ugroženom stanovništvu u Vrpolju na raspolaganju je cisterna s pitkom vodom, a druga je stavljena na raspolaganje u Velikoj Kopanici i Gundincima, navodi DC 112.

Lučka kapetanija je donijela odluku o zabrani plovidbe Dunavom u Vukovaru od 14 sati. Zabrana će biti na snazi dok se stanje na dunavu ne smiri, što se očekuje u ponedjeljak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene