Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je kriv?

'Mislim da će to biti jako veliki udarac na turizam u Dubrovniku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sezona kupanja samo što nije počela, a Dubrovnik se još bori s problemom ispuštanja fekalija u more.

Problem je uočen prije pola godine, ali još nije saniran do kraja. Reagiralo je i Ministarstvo turizma koje tik pred sezonu - traži hitno rješenje.

Pročitajte i ovo Klevisa Ymeri Privedena je Ovo je Albanka koja je terencem usmrtila brata (21) i sestru (19) na magistrali: Voli luksuzan život, na društvenim mrežama ima tisuće pratitelja Slika nije dostupna Čekaju se daljnje upute Oprez, kupači! More na plaži na otoku Koločepu onečišćeno fekalijama

Naizgled prekrasan prizor čistog Jadranskog mora. No u krugu od 300 metara s južne strane grada Dubrovnika more je onečišćeno fekalijama.

Problem s ispuštanjem fekalija traje gotovo sedam mjeseci. Iz dubrovačkog vodovoda kažu da su problem odmah uočili i pristupili hitnoj sanaciji - ta hitna sanacija traje pola godine.

'Znatno smo smanjili ispuštanje otpadnih voda i očekujemo da ćemo do početka sezone u potpunosti sanirati sustav', rekao je Valentin Dujmović, direktor vodovoda Dubrovnik.

Ekološke udruge slučaj su prijavile ministarstvima okoliša i turizma. Sezona je pred vratima, a problem je i dalje tu.

'Mislim da će to biti jako veliki udarac na turizam Dubrovnika, danas su svi ljudi povezani preko interneta, sve se brzo sazna, osim toga uništit će se flora i fauna našeg Jadranskog mora koje je vrlo osjetljivo', kazala je Jadranka Šimunović iz Eko centra.

Iz ministarstva turizma svim nadležnim institucijama i gradu Dubrovniku uz upozorenje Turističkoj zajednici stigla je opaska. Traže žurno rješenje.

'Vjerujemo da ste svjesni problema, opasnosti i antipromidžbe koje onečišćenja okoliša uslijed neriješene kanalizacije mogu izazvati, kao i ogorčenje domaćeg stanovništva i gostiju koji su došli na odmor', poručili su iz ministarstva turizma.

S druge strane obale nalaze se kupališta i hoteli, ako se u potpunosti situacija ne sanira, postoji mogućnost širenja onečišćenja. Zavod za javno zdravstvo kakvoću mora za kupanje na javnim plažama ispitat će krajem svibnja.

'Ove godine s monitoringom započinjemo 23. svibnja. 5. lipnja počinje sezona kupanja, prvo preduzorkovanje obavljat će se od 23. ovisno o vremenskim prilikama. Tada ćemo u procijeni rizika ispitivati more pa ćemo vam više moći reći', rekla je Dolores Grliec iz ZZJZ-a Dubrovnik.

Vodovod uvjerava kroz deset dana sve će biti sanirano. No konačno rješenje je gradnja novog sustava. Novi sustav vrijedan od 150 - 200 milijuna kuna većim dijelom financirao bi se iz EU fondova. Ovaj današnji izgrađen je 1970-ih godina i više ne funkcionira.

'Cijeli sustav više ne može podnijeti današnji Dubrovnik, funkcioniranje i život u današnjem gradu. Došlo je do začepljenja, jednostavno svemu dođe kraj pa tako i sustavno kojeg trenutno imamo. Trebamo ga održavati na životu naredne dvije tri, četiri godine do izgradnje novog sustava', rekao je Dujmović.

U tih nekoliko godina ionako opterećeni Dubrovnik trebao bi dobiti još hotela i smještajnog kapaciteta. Računica nikako nije jasna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene