Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani sve više negoduju

Dubrovnik puca po šavovima: Dok kruzeri samo pristižu, naš turistički biser guši se u vlastitom uspjehu

Kruzeri u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr)
Kruzeri u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Gužve u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) Gužve u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Kruzeri u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Ove godine u Dubrovnik će uploviti više od 500 brodova na kružnim putovanjima - sa 740 tisuća putnika. Iako se grad Dubrovnik hvali kako ograničava broj kruzera, radi se tek o boljem rasporedu, jer ove godine doći će više brodova i više putnika. Upravo su kruzeri i dalje jedni od najvećih onečišćivača zraka u svijetu, a građani sve više negoduju. Provjerili smo imaju li razloga za zabrinutost.

U Luci Gruž danas su tri kruzera s oko 6000 putnika - građani sve više negoduju, brodovi su u luci sada svakodnevna pojava.

Pročitajte i ovo Razrušeni hoteli u Kuparima - 2 Besplatna reklama Najpopularniji youtuber svijeta posjetio razrušeni hotel u Kuparima: Video ima 80 milijuna pregleda Cijena kvadrata - 3 Obaraju rekorde Za cijenu cijele kuće na Banovini u ovom gradu možete kupiti tek deset kvadrata: "Ne znam kako će moja djeca nešto kupiti"

Iz Lučke uprave Dubrovnik uvjeravaju nema onečišćenja zraka - od ulaska u Europsku uniju brodovi moraju zadovoljiti stroge kriterije, a posljednjih godinu dana u luci u Gružu postavljene su mjerne stanice.

''Kvaliteta u smislu ozona, dušika, ugljičnih oksida uvijek je jako dobra. Svi ovi brodovi koji ulaze u luku Gruž moraju poštovati standarde, ne mogu ući u Hrvatske vode, moraju zadovoljavati visoke kriterije'', objašnjava Hrvoje Kulušić iz Lučke uprave Dubrovnik.

Kruzeri među najvećim zagađivačima

No stručnjaci upozoravaju kako su upravo kruzeri i dalje među najvećim zagađivačima. Velik problem je što se stanje mora uopće ne prati.

''Zadnja istraživanja morskih sustava u luci Gruž su provedena 80-ih godina, prije rata. Nakon 80 ih se stanje bitno promijenilo, imamo jako puno brodova koji dolaze. Zabrinjavajuće je da mi ne znamo što nam je u moru i kakvo je stanje. Trudimo se kroz takve neke projekte pokušati doznati'', kazala je dr. Marijana Pećarević s odjela za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku.

Dubrovnik infrastrukturno puca po šavovima. Mali grad ne može se nositi s brojem vozila na cestama, a kada se pribroji 500 kruzera koji će se ove godine usidriti u Gružu računica je jasna - Dubrovnik se guši u svom turističkom uspjehu.

Nekada se čini kao da u Hrvatskoj stvari funkcioniraju na način – idemo, pa dok ne pukne. Mjerne stanice pokazuju kako je sve u redu sa zrakom u Dubrovniku, ali do incidenata svakako dođe. Prošle godine je kruzer onečišćavao zrak nedozvoljenom uporabom sumpora u gorivu. Naplaćena mu je kazna u visini od 215 tisuća kuna. Europska unija uredbama je smanjila upravo taj sumpor u gorivu, koji je najveći problem.

Zrak u Dubrovniku 2013. zagađeniji nego u Slavonskom Brodu

Situacija je svakako bolja nego 2013. godine. Tada je u Dubrovniku zrak bio tri puta onečišćeniji nego u primjerice Slavonskom Brodu. Pitali smo grad što dalje, kažu kako rade na projektu po uzoru na neke američke luke. Plan je da svi kruzeri koji se usidre u gradu ugase svoje motore i priključe se na struju s kopna. Naravno te troškove bi sami plaćali.

Jedno je sigurno - nitko se ne želi odreći onoga što donosi novac. Aa to su svakako kruzeri. No rijetki razmišljaju 10, 20 godina unaprijed - a tek tada će se pokazati je li ono što kratkoročno donosi novac dugoročno uopće bilo isplativo, koji će biti pravi troškovi za okoliš i kvalitetu života.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene