Obavijesti Video Pretražite Navigacija

DSV izabrao prvi put se pozvao na pripadnost nacionalnoj manjini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno sudbeno vijeće (DSV) danas je po prvi puta je za općinskog suca imenovalo pravnika koji se u kandidaturi pozvao na pravo prvenstva zbog pripadnosti nekoj nacionalnoj manjini.

Riječ je o sucu općinskog suda u Karlovcu Ninku Miriću, koji je u svojoj prijavi istaknuo da je pripadnik srpske nacionalne manjine. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DSV kaznio sutkinje jer nisu na vrijeme otpremale odluke Slika nije dostupna Ivan Mikšić ponovno predsjednik DSV-a

On je ustvrdio da su Srbi na karlovačkim sudovima podzastupljeni u odnosu na broj stanovnika.

No članovi DSV-a njegov su izbor opravdali tvrdnjama da i u svakom drugom pogledu odskače od svojih protukandidata, što znači da u izboru pripadnika nacionalnih manjina neće biti automatizma.

Mogućnost da se pri kandidaturi za sudačku dužnost pozovu na pripadnost manjinskom narodu predviđa Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i Zakon o sudovima.

Mirić je kao sudac općinskog suda radio dugo godina, a dužnosti predsjednika suda u Vojniću zatekao ga je rat i osnivanje tzv. Krajine.

Neslužbeno se doznaje da, iako nije napuštao Vojnić, nije surađivao s tzv. krajnikim vlastima.

U nizu ostalih imenovanja DSV je za sutkinje varaždinskog Županijskog suda izabrao Biserku Plesničar i Dijanu Hofer te imenovao nove suce na općinskim sudovima u Tisnom, Makarskoj i Puli.

U dva stegovna postupka oduzimanjem trećine plaće i ukorom kažnjene su dvije sutkinje iz Zagreba i Rijeke.

Oduzimanjem trećine plaće u sljedećih šest mjeseci DSV je kaznio sutkinju zagrebačkog Općinskog suda Zdenka Rukavina, koju se teretilo da je rješavanje ovršnih predmeta odugovlačila i po dvije godine. 

Zbog držanja predmeta u ladici sutkinja je mogla biti kažnjena i razriješenjem s dužnosti, no članovi DSV-a u obzir su uzeli njen raniji dobar rad.

Riječka općinska sutkinja Vasilija Perić ukorena je zbog nanošenja štete ugledu suda i sudačke dužnosti, a stegovni je postupak pokrenut nakon što ju je zapisničarka prozvala da ju je verbalno napala i odgurnula. 

Sutkinja je, po mišljenju članova DSV-a, na taj način
povrijedila i Kodeks sudačke etike, koji propisuje korektno odnošenje prema sudskim zaposlenicima i strankama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene