Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorena biračka mjesta

Stigli prvi prigovori, iz DIP-a poručuju: "Ako se biračima ovo dogodi, moći će glasati - uz dodatan korak"

Sva birališta uredno su otvorena
Sva birališta uredno su otvorena Foto: Bozo Radic/Cropix
U srijedu u 7 sati ujutro uredno je otvoreno više od 6 500 biračkih mjesta, a građani su od ranoga jutra krenuli izvršavati svoju građansku dužnost. Ipak, ima i onih koji se žale zbog neočekivane prepreke - nevažeće osobne iskaznice.

U Hrvatskoj, koja u srijedu bira 11. saziv Hrvatskog sabora, prvi birači već su obavili svoju dužnost, izašli su na biračka mjesta koja su se otvorila u 7 sati, potvrdilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP) do kojeg su stigli i neki birački prigovori.

"Sva biračka mjesta u Hrvatskoj, a više ih je od 6 500, su otvorena i glasovanje teče uredno", rekla je članica DIP-a Ivana Belec.

Do DIP-a, dodala je, stižu prigovori pojedinih građana kojima su istekle osobne iskaznice, žale se da nisu uvedeni u popis birača.

Da bi se to moglo događati, DIP je upozorio prije izbora, te objasnio što moraju učiniti građani koji dolaskom na biračko mjesto utvrde da im osobna iskaznica ne vrijedi.

Onaj tko nema važeću iskaznicu, ne znači da neće moći ostvariti svoje pravo, treba napraviti dodatan korak, otići do upravnog odjela, to je u pravilu matični ured, izvaditi plavu potvrdu, s njom se vratiti na biračko mjesto, dobiti glasački listić i glasovati, objasnio je ranije član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Pročitajte i ovo Gong upozorio na eventualne izborne nepravilnosti Plava potvrda Iz Ministarstva pojasnili što učiniti ako ste na biralište došli s nevažećom osobnom iskaznicom

Naglasio je i da će na izbornu srijedu svi uredi državne uprave dežurati od 7 do 19 sati i uredno će izdavati te potvrde.

Belec ističe da je DIP u srijedu intervenirao i zbog prigovora da su anketari koji provode ispitivanja za izlazne ankete, sa svojom opremom postavljeni preblizu biračkim mjestima.

To je bio slučaj na dosta mjesta, DIP ih je zamolio da se udalje na primjerenu udaljenost, kazala je članica DIP-a.

Pročitajte i ovo Dino Goleš i Slaven Hojski - 1 GOST DNEVNIKA NOVE TV Kada ćemo imati kompletnu sliku Sabora i kako prolazi glasanje u dijaspori? "Imali smo zanimljiv slučaj u Dohi u Katru gdje je bila pješčana oluja"

Biračka mjesta u Hrvatskoj otvorena su do 19 sati, neka u inozemstvu, tj. u 11. izbornoj jedinici gdje saborske zastupnike dva dana, u utorak i srijedu, biraju birači bez prebivališta u Hrvatskoj, zatvoriti će se danas u 11 sati, konkretno tri biračka mjesta u Australiji koja su prva otvorena u ponedjeljak u 23 sata po hrvatskom vremenu.

O 151 saborskom zastupniku 11. saziva Hrvatskog sabora odlučuje 3 milijuna i 773 tisuće birača, 127 tisuća manje nego prije četiri godine. S prebivalištem u Hrvatskoj ih je 3 milijuna i 511 tisuća, bez prebivališta u njoj, aktivno registriranih je 222 300 birača.

Koliko je birača iskoristilo svoje pravo do srijede u 11:30, DIP će objaviti u podne.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene