Obavijesti Video Pretražite Navigacija
počinje tiskanje listića

Glasnogovornik DIP-a otkrio zanimljivu statistiku o kandidatima i ključnu stvar za birače: "Bitno je da građani izvade tu potvrdu..."

Aktualno Galerija Slaven Hojski i Hrvoje Krešić Slaven Hojski i Hrvoje Krešić Foto: DNEVNIK.hr Slaven Hojski, DIP Slaven Hojski, DIP Foto: DNEVNIK.hr DIP objavio liste DIP objavio liste Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvoje Krešić, novinar Nove TV Galerija 1/4 >>
Je li još netko osim Demokršćana otpao iz izborne utrke provjerio je reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić koji je razgovarao sa glasnogovornikom i članom Državnog izbornog povjerenstva (DIP), Slavenom Hojskim.

Nakon što je Ustavni sud odlučio da Demokršćani ne mogu na izbore jer je stranka registrirana 4 dana nakon raspisivanja izbora, oglasili su se iz stranke.

Kažu kako su stranku osnovali na vrijeme. 7. ožujka poslali su zahtjev za registraciju, no rješenje iz Ministarstva uprave o upisu u registar stranaka stigao im je 19. ožujka, 4 dana prekasno.
Iz stranke su razočarani, bili su spremni na kampanju, a na ulicama se mogu vidjeti i njihovi plakati.

Slaven Hojski, glasnogovornik DIP-a, u Dnevniku Nove TV objasnio je zašto su Demokršćani ispali iz izborne utrke.

"Problem je bio kod kandidature, podnijeli su liste u 11 jedinica, ali prava na to imaju stranke koje su registirane na dan kad su raspisani izbori, a oni su registrirani četiri dana kasnije. Ustavni sud odbio je njihovu žalbu. Priča je gotova", kazao je Hojski te dodao kako su imali još jedan prigovor, ali je odbačen jer podnositelj nije kandidat na izborima.

U četvrtak počinje tiskanje izbornih listića u Narodnim novinama.

"U četvrtak počinje tisanje listića. Pozvat ćemo sve medije", najavio je Hojski.

Građani koji namjeravaju glasati izvan svog mjesta prebivališta imaju još nekoliko dana da riješe svoj status.

"Rok je 6. travnja, ova subota, moraju privremeno se upisati ili moraju uzeti potvrdu za glasanje izvan mjesta prebivališta", rekao je Hojski i pojasnio kako u tom slučaju ne mogu otići na bilo koje izborno mjesto: "Na primjer, ako su iz Osijeka i budu 17. travnja u Dubrovniku, morat će doći na posebno mjesto u Dubrovniku gdje će ga čekati listić 4. izborne jedinice".

Hojski ističe i kako je ključna važeća osobna iskaznica. Ako vam dokument nije važeći, ne znači da nećete moći glasati, već da morate izvaditi posebnu plavu potvrdu u uredu za registar birača.

"Bitno je da građani izvade tu potvrdu ako nemaju osobnu iskaznicu", kazao je Hojski i za kraj otkrio zanimljive statistike o prijavljenim kandidatima. Ove godine na parlamentarne izbore izlazi 58 posto muških kandidata, i 42 posto žena.

"Imamo 1333 muškarca, i 960 žena", kaže Hojski.

Od njih najmlađi kandidati imaju po 18 godina dok najstariji kandidat ima 95, a najstarija kandidatkinja 87 godina.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene