Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Državni tajnik Čikotić tvrdi

Problem zagađenja zraka u Slavonskom Brodu rješava se kvalitetnijom naftom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni tajnik zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić izjavio je u ponedjeljak da je izrađen prijedlog rješenja kojim bi se poboljšala kvaliteta sirove nafte, a samim time i zrak iznad Slavonskog Broda

Želimo smanjiti udio sumpora u sirovoj nafti i time podiči kvalitetu zraka u Slavonskome Brodu, te smanjiti razinu sumporovodika koji je glavni onečišćivač, izjavio je Ante Čikotić novinarima nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

Pročitajte i ovo Slavonski Brod Poziv Domagoja Mikića Nebo iznad hrvatskog grada je među najzagađenijima u Europi: "Našli smo spojeve koji mogu biti opasni" Slika nije dostupna VELIKO ZAGAĐENJE Izuzetno loša kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu: "Brođani, izgleda da idemo do potpune katastrofe!"

Drugi smjer djelovanja je ubrzana plinofikacija, za što nam treba suglasnost BiH entiteta – Republike Srpske. Na naš zahtjev o točki interkonekcije druga strana nije odgovorila, dodao je.

Imamo priliku da se plinovod sufinancira sredstvima EU i spremni smo odmah krenuti u izradu projekata i traženje lokacijske dozvode. U međuvremenu možemo raditi na privremenoj interkonekciji i realizirati tehnička rješenja koja bi pridonijela bržoj plinofikaciji, rekao je Čikotić.

Napravili smo više prijedloga za kvalitetniju sirovu naftu i o tome izvijestili premijera Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Davora Ivu Stiera, ističe državni tajnik.

GSV je podržao naš prijedlog i složni smo s ostalim sudionicima u tom procesu. Ne možemo više čekati jer smo od studenoga 2016. imali čitav niz sastanaka i povjerenstava koji nisu dali rješenja, rekao je.

S naše strane dat ćemo sve od sebe da se kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu i Bosanskom Brodu poboljša i mislimo da je to pravi put, poručio je Čikotić. (HINA)

Sindikati i poslodavci protiv povećanja naknade

Gospodarsko socijalno vijeće (GSV) razmatralo je u ponedjeljak pitanje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu i prijedlog Odluke o naknadi za obnovljive izvore energije, koju su sindikati i poslodavci za sada odbili jer nemaju dovoljno informacija o pojedinostima povećenja, a predloženo je i preispitivanje modela kojim proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora - izdašno zarađuju.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić podržao je što skorije rješenje za problem zagađenosti zraka u Slavonskom Brodu zbog obolijevanja ljudi, koje bi kratkoročno smanjilo onečišćenje i trajno riješilo problem.

Kao poslodavci apeliramo da se stvari ne odgađaju, nego što hitnije rješavaju, istaknuo je Majetić.

U vezi s povišenjem naknade za obnovljive izbore energije, Majetić je rekao da tu ima dosta pitanja oko trošarina i iznosa, pa su zato za sada, tu odluku odbili, jer im nedostaje informacija. Ono što poslodavce posebno zabrinjava je namjera da se odluka donese što prije, jer bi njezina primjena trebala biti već u travnju ili najkasnije u svibnju i nećemo imati dovoljno vremena da se prilagodimo povećanju, dodao je.

Kod trošarina o kojima se uglavnom govori u kuloarima, ne znamo kojim iznosima Ministarstvo planira opteretiti poslodavce što jako utječe na profitabilnost svih projekata, ne samo za vjetroelektrane nego za sve proizvođače obnovljive energije, pa treba napraviti analizu i ozbiljno pristupiti tom problemu prije donošenja odluke, rekao je Majetić.

Prijedlog odluke je da poskupljenje naknade bude 7,5 lipa, no smatramo da o tome još treba razgovarati, jer smo zagovornici da se naknada podiže postupno, a ne odjednom. Svako poskupljenje energenata podiže cijenu poslovanja i zato tražimo više informacija kako bismo mogli planirati poslovanje, upozorio je predsjednik HUP-a Majetić.

Preispitati model koji ide na ruku proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora koji izdašno zarađuju

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever rekao je kako ne pristaju na povećanje naknada za obnovljive izvore energije, jer to na kraju plaća krajnji korisnik, odnosno građani.

Povećanje naknade je za sada početno i očekuje se njezino daljnje povećanje, što bi trebalo završiti tek 1. siječnja 2019. pa možemo očekivati nova poskupljenja bez obzira koliko će ono biti sada, rekao je Sever, dodavši da je to stoga neprihvatljivo. Naglasio je da građani već ionako nemaju dovoljno za preživljavanje.

Treba preispitati model prema kojem se ide na ruku onima koji u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora izdašno zarađuju, kako bi se uravnotežilo poskupljenje struje. Država treba naći model kako da se sve ne prevali preko leđa građana nego da se dio namakne i od proizvođača kako bi se umanjio udar na građane, poručio je Sever.

Pomoćnik Ministra zaštite okoliša i energetike Mate Rebić rekao je kako je naknada neminovna i stav je Ministarstva je da ona budu što manje opterećenje za kućanstva i industriju, odnosno poslodavce.

Poskupljenje struje u 2017. u odnosu na 2016. neće biti, poručio je Rebić, dodavši da će i uz minimalno povećanje naknade, cijena električne energije za kućanstva u odnosu na 2016. biti definitivno jeftinija, iako nešto skuplja od trenutne. U međuvremenu, od 2007. su izgrađeni brojni energetski objekti, naknada nije povećavana tako da sada imamo manjak sredstava od milijardu kuna, a do 2020. bit će gotovo 6 milijardi kuna prema potpisanim obvezama. Povećanje od 7,5 lipa je kratkoročno rješenje koje će pomoći da se ne raspadne sustav poticanja obnovljivih izvora energije i moramo odlučiti što kao država želimo i stoga smo u Ministarstvu pristupili izradi nove energetske strategije koja će odrediti daljnji razvoj obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, kazao je Rebić. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene