Državni revizori pročešljali su račune Grada Zagreba i otkrili niz nepravilnosti. Naime, revizori tvrde da je Milan Bandić nezakonito trošio novac Zagrepčana te ih donirao brojnim udrugama i manifestacijama, kako u Zagrebu tako i izvan njega.

Galerija +0 Milan Bandić (Foto: Matija Habljak/PIXSELL)

Državni revizori otkrili su da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prošle godine financirao 3289 programa s ukupno 280 milijuna kuna, od čega je najviše otišlo na sport i kulturu. To ne bi bilo sporno da revizori nisu otkrili da su neke manifestacije novac dobile iz tzv. proračunskih zaliha – Fonda za elementarne nepogode i katastrofe.

Vezani članci Zastave Je li Tomašević smanjio broj zastava po Zagrebu: Novi gaf u metropoli, koliko to sve plaćamo? Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) Bandić o nepravilnostima koje je utvrdila revizija: ''Ja se time ne bavim, ja vam inače nisam završio ekonomiju''

"Preko tri i pol milijuna kuna je i 2016. i 2017. godine iskorišteno za namjene za koje nije smjelo biti korišteno. Znači, proračunska zaliha je korištena za tekuće donacije, a prema Zakonu o proračunu smije se korisiti samo za nepredviđene namjene", rekla je Biserka Čoh Mikulec, pomoćnica glavnog državnog revizora.

Tako se protivno zakonu novac Zagrepčana, između ostalog, koristio za organizaciju izbora za Miss, nogometnog turnira u BiH, i Maratona lađa. Nepravilnosti su utvrđene i u plaćanju goriva za automobile, mobilnih usluga te brojnih cateringa i donacija udrugama. Na računima su pisali iznosi, ali ne i specifikacije troškova.

"Nedostaju kriteriji kod planiranja donacija, ali jednako tako i u provedbi javnog natječaja na temelju kojih se doniraju ta sredstva", rekla je Čoh Mikulec.

Nema reakcije iz Gradskog poglavarstva

Na upit o kriterijima po kojima se donira novac, načinu doniranja novca te trošenju novca protivno zakonu iz Gradskog poglavastva nije stigao odgovor. S druge strane, na podatke Državnog revizora reagirali su članovi oporbe.

"Ovo više jednostavno tako ne može funkcionirati. To nije novac privatni niti interesnih skupina oko gradonačelnika. Novac se mora trošiti na ono što Zagrepčanima i Zagrepčankama treba", rekao je Gordan Maras, predsjednik zagrebačkog SDP-a.

Revizijska izvješća dostavljaju se Saboru, a sankcije može tražiti Državno odvjetništvo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju