Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugi krug prodaje

Država se rješava nekretnina: U proračun bi se trebali sliti milijuni kuna

Prodaje se! (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Prodaje se! (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prodaje se! (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Prodaje se! (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Prodaje se! (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/2 >>
Ove bi se godine u državni proračun trebali sliti milijuni kuna prodajom državnih nekretnina. Počeo je još jedan krug prodaje u kojem se uz zemljišta, država želi riješiti i dviju vila. Onu u Kostreni, prodaje već drugi put. Da ju je uspjela prodati prošle godine i prihodi od raspolaganja nekretninama, bili bi veći.

U širem centru Zagreba 350 četvornih metara stambenog prostora na četiri etaže, garaža s jednim parkirnim mjestom - početna cijena ovakve državne vile je 6 milijuna i 200 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Državne nekretnine - 1 Interes je velik Cijene već od 15 eura: Država u vlasništvu ima tisuće nekretnina, a od najma ubire - milijune Prolaz sestara Baković Atraktivno Država daje nekretnine u zakup: Pogledajte što se nudi i na kojim lokacijama

Dvorište i vrt imaju još 300 četvornih metara. Dobro održavana vila, inače je služila kao ured bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, a sada je na javnoj ponudi.

''Javni poziv je uobičajen način prodaje nekretnina od strane ministarstva državne imovine. To znači da nije upućeno određenom krugu ljudi nego svima, sve domaće, fizičke i pravne osobe mogu se javiti na ovaj javni poziv'', pojasnila je Ivana Pintar, pomoćnica državne imovine.

Uvjet za natječaj za nekretninu staru 80 godina je i jamčevina od 310 tisuća kuna. Prodaje se i vila Svežanj u Kostreni, a nju bi rado koristila općina.

''Mi se u Kostrenu spremamo i pripremamo muzej pomoraca. Mislim da je to prostor gdje bi to mogao biti interesantan muzej'', rekao je Dražen Vranić, načelnik općine Kostrena.

Vila ima igralište, kuglanu i park. Uz samo more, kompleks vile Svežanj ima nekoliko zgrada. Ukupna površina od 14 tisuća četvornih metara, danas zjapi prazna i zapuštena. Početna cijena 23 milijuna kuna. I odredili su je sudski vještaci.

''Nije loš način kako je ponuđeno, ali da su prepustili posao profesionalcima, i ponudili posao agencijama, siguran sam da bi se na tržištu postigle još i veće cijene'', smatra Boro Vujović iz sektora nekretnina pri HGK.

Cijene koje su postigle državne nekretnine, ukupno su u proračun donijele 105 milijuna kuna. Taj je iznos mogao biti i veći da je u prvom krugu prodana vila u Kostreni koja se sada prodaje već drugi put. Godinama, podsjetimo, zapinje i s prodajom Češke vile na otoku Visu.


 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene