Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Probni balon ili...

Vlada ponovo gura ugradnju razdjelnika: Istražili smo što možete učiniti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Državni tajnik za energetiku dolazi iz redova HNS-a i to je jedan od razloga zašto Vlada ponovo gura ugradnju razdjelnika'', rekao nam je bivši ministar gospodarstva iz redova Mosta Tomislav Panenić koji je svojedobno savjetovao potrošačima da pričekaju s ugradnjom.

Podsjetimo, aktualni ministar energetike Tomislav Ćorić izjavio je krajem prošle godine da Vlada nije odustala od ugradnje razdjelnika, a u Ministarstvu je ustrojena radna skupina koja bi trebala raditi na izmjenama Zakona o toplinskoj energiji. Panenić smatra da će doći do velike pobune građana ukoliko Vlada zaista ponovo krene s tim projektom, a na pitanje, zašto se toliko inzistira na tome, kada su dvije studije dokazale neisplativost ugradnje, odgovara: "To je HNS i njegova politika. Oni su tu priču započeli i sada je žele završiti, ali građani bi se mogli naći u iznimno teškoj situaciji odabira između dva zla. Ugradnje razdjelnika i kazni od 50.000 do 100.000 kuna".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Previsoki računi Problem s razdjelnicima: 'Loši su za građane' Slika nije dostupna Odlučit će Ustavni sud SLUČAJ RAZDJELNICI Sveučilišni profesor upozorio na nenormalnosti

Stoga smatra da u novom prijedlogu zakona treba uvesti dulje rokove ugradnje, te da zgrade u kojima se uvode razdjelnici obavezno moraju pratiti mjere poboljšanja energetske učinkovitosti, koje financira Europska unija, a može ih platiti i Fond za zaštitu okoliša. "Prvo energetska obnova zgrada, a onda eventualno uvođenje razdjelnika". Napominje da je za uvođenje mjera energetske učinkovitosti potreban veliki vremenski rok zbog čega ovu najavu, smatra lošom.

Panenić podsjeća da je Studija o ekonomskoj isplativosti razdjelnika Ekonomskog instituta utvrdila da razdjelnici donose energetske uštede, no to može značiti da su građani smanjivali ili u potpunosti gasili grijanje, u strahu od velikih računa. S obzirom na to da većina potrošača kroz deset godina, koliki je radni vijek razdjelnika i uz uštede energije neće povratiti početnu investiciju, razdjelnici su proglašeni neisplativima, dodaje Panenić.

Ljiljana Mrkonjić iz Udruge za zaštitu potrošača "Razdjelnici topline" navodi da je razdjelnike ugradilo 54 posto zgrada koje imaju tu obavezu, ali i podsjeća da Zakon koji podrazumijeva ugradnju nikada nije suspendiran, već se samo ne provodi. Ističe kako su potrošači sami shvatili da su prevareni, da su razdjelnici loši te da nimalo ne štede energiju, te su ih zbog toga prestali ugrađivati.

''Ne ugrađujte razdjelnike''

Prema njezinom istraživanju, tek je 17 posto građana zadovoljno s ugradnjom razdjelnika, odnosno činjenicom da su dobili manje račune za grijanje. Onima koji nisu ugradili razdjelnike poručuje da ih niti ne ugrađuju jer se i sam Zakon o toplinskoj energiji poziva na Direktivu EU, a u Direktivi jasno piše da se razdjelnici moraju ugraditi samo ako su ekonomski isplativi za vlasnike nekretnina, "a to definitivno nisu", ističe.

Napominje da prema sadašnjem Zakonu nije određen niti jedan inspektor, a niti jedna služba koja bi neposlušne građane mogla sankcionirati, a podsjeća i da nitko ne može ući u Vaš stan kako bi provjerio imate li razdjelnike.

Skidanje razdjelnika - moguće

Ukoliko već imate razdjelnike, savjetuje da ih slobodno skinete. "Prvo što se može napraviti je prikupiti 51% potpisa suvlasnika stanara zgrade i predati zahtjev za vraćanjem korektivnog faktora tvrtki koja je distributer toplinskom energijom. Nakon što se korektivni faktor vrati na 1, razdjelnici se mogu maknuti jer se obračun grijanja vraća na 'stari' sustav u kojemu se plaćalo grijanje prema kvadraturi grijanoga prostora", kaže Mrkonjić.

"Drugi način je taj da se zatraži sva dokumentacija koja je bila potrebna za ugradnju razdjelnika topline od svih uključenih u proces ugradnje: predstavnika suvlasnika, upravitelja zgrade, distributera toplinske energije i tvrtke koja je ugradila razdjelnike. Ako se pokaže da je dokumentacija manjkava, a iskustva govore da to nije rijedak slučaj, stanari imaju pravo na raskid ugovora s tvrtkom koja je razdjelnike ugradila i razdjelnici se zakonito mogu skinuti, a obračun grijanja se opet vraća na stari način, prema kvadraturi", dodaje.

"Jedino su Hrvatska, Slovenija i Rumunjska uvele obvezu uvođenja razdjelnika, s tim da u Rumunjskoj nema kazni. U Bugarskoj je ta obveza pala na Ustavnom sudu i dovela do potpunog raspada toplinarskog sustava. U Rijeci i Karlovcu više ne možete prodati stan koji ima ugrađene razdjelnike, a vrijednost tih stanova drastično je pala. To je ogromna šteta zbog koje bi građani trebali tužiti državu“, tvrdi Mrkonjić.

Država prisiljava građane da uvedu razdjelnike, a sama na to ne želi bacati novac

Navodi i činjenicu da 40 posto zgrada u RH ne podliježe zakonu obvezne ugradnje razdjelnika, zbog toga što se Zakon o tržištu toplinske energije ne odnosi na zgrade javne namjene."Država prisiljava građane da uvedu razdjelnike, a sama je sebe iz toga izuzela. Obveza ugradnje ne odnosi se na ministarstva, bolnice, škole i ostale zgrade javne namjene koje zapravo najviše troše energiju. Država očigledno ne želi bacati novac, a prisiljava građane da ga bacaju".

Što se tiče najava iz Vlade, vjeruje da se radi tek o probnom balonu, no ipak upozorava, baš kao i Panenić da HNS-ovac Ivo Milatić nije uzalud postavljen na mjesto državnog tajnika za energetiku aludirajući opet na to da se radi o projektu te stranke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene