Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasna avantura

Dva umirovljenika preživjela na moru 10 dana bez vode, hrane i goriva: "To nisu valovi, nego planine"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Obično putovanje iz New Yerseja za dva se umirovljenika pretvorilo u životnu opasnost. Nakon što im je na brodu nestalo goriva, pa struje, 10 dana su plutali Atlantikom. Pukom srećom su preživjeli.

Kevin Hyde i Joe Ditomasso svoje umirovljeničke dane vole provoditi na jedrilici. 65-godišnjak i 76-godišnjak tako su odlučili iz New Yerseya otploviti do Floride ni ne očekujući kakva opasna avantura ih očekuje na tom putu.

Uz njih je na jedrilici dugoj devet metara bila i pudlica Minnie, a put je započeo "pravo dobro" sve dok nisu naletjeli na oluju koju nisu očekivali.

"Naletjeli smo na ogromnu oluju koja nas je jednostavno otpuhala, otpuhala nas s kursa. Izgubio sam dio jarbola, tako da nisam imao snage skrenuti. Oluja nas je gurala sve dalje i dalje od kopna", prisjetio se Hyde za CBS.

U jednom trenutku ostali su bez goriva, a ubrzo i struje tako da nisu mogli pozvati pomoć. Bilo je nemoguće ploviti na druge načine jer više nisu imali ni jedro, a stvar su otežavali i ogromni valovi.

Pročitajte i ovo Ivan Čačić, meteorolog Dnevnika Nove TV Mala škola prognoze Meteorolozi razriješili staro pitanje: Jeste li znali da se Mljet spominje i u Bibliji?

"More visoko 15 metara, to su planine, a ne valovi", rekao je Ditomasio za Fox News.

Preplašeni, gladni i žedni, pili su ukapljenu vlagu iz procjepa broda i molili se Bogu da ih netko nađe.

Obitelj ih nije tražila tjedan dana

U početku, kada se nikome nisu javili, obitelj nije odmah zvala policiju ni obalnu stražu.

"Navikla sam da moj djed često gubi mobitel ili punjač. Mislila je da je u pitanju samo jedan o tih trenutaka i nisam se zabrinula", ispričala je unuka.

Pročitajte i ovo Brodolomci na otoku Mauna STRANI DRŽAVLJANI Dramatična akcija spašavanja brodolomaca: Olujno nevrijeme otpuhalo im gumenjak pa su iskočili i doplivali do otoka Mauna

Trebalo je proći tjedan dana da shvate da što se događa, a onda je pak nastala panika. U potragu dala obalna straža koja je dala uputu svima koji se približavaju američkom tlu da pripaze na potencijalne mornare u nevolji.

Oprezna posada tankera koji je prevozio gorivo iz Amsterdama u New York uočila je dvojac čak 344 kilometra od obale. Njihov život spašen je u zadnji čas.

"Pravo čudo! Šansa da nas pronađu je bila kao naći iglu u plastu sijena", rekao je Ditomasso za CNN.

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene