Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBJAVLJEN DATUM ISPLATE

Važna vijest za dio umirovljenika: Stiže novčana pomoć koja će im barem malo pomoći pred Božić

Infografika
Infografika Foto: HZMO
U ponedjeljak, 19. prosinca počinje isplata energetskog dodatka za nešto više od 60.000 korisnika domaće i inozemne mirovine. Od petka 16. prosinca počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe za studeni, objavio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Isplata jednokratnog novčanog primanja radi ublažavanja posljedica porasta cijena korisnicima mirovine ostvarene u Hrvatskoj s inozemnim elementom počinje u ponedjeljak 19. prosinca. 

Dobit će ga 62.020 korisnika mirovine koji uz mirovinu ostvarenu u Hrvatskoj primaju i mirovinu iz inozemstva, kao i korisnici mirovine ostvarene u Hrvatskoj koji su radili u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, objavio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Za ovu isplatu osigurano je 43.388.400 kuna iz Državnog proračuna.

Infografika Infografika (Foto: HZMO)

  • za 10.785 korisnika mirovine koji primaju mirovinu u iznosu do 1.850 kuna isplatit će se 1200 kuna jednokratno i za to je osigurano 12.942.000 kuna 
  • za 10.472 korisnika mirovine koji primaju mirovinu u iznosu od 1.850,01 do 2350 kuna isplatit će se 900 kuna jednokratno i za to je osigurano 9.424.800 kuna 
  • za 23.582 korisnika mirovine koji primaju mirovinu u iznosu od 2.350,01 do 3350 kuna isplatit će se 600 kuna jednokratno i za to je osigurano 14.149.200 kuna 
  • za 17.181 korisnika s mirovinom od 3.350,01 do 4.360,00 kuna jednokratno će se isplatiti 400 kuna i za to je osigurano 6.872.400 kuna

Iz HZMO-a podsjećaju da su korisnici koji dio mirovine primaju iz inozemstva, u skladu s Vladinom odlukom o dodatku od 8. rujna ove godine za isplatu inflatornog dodatka trebali HZMO-u do 30. studenoga dostaviti dokaz o iznosu mirovine za kolovoz 2022. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja ili izjavu da ne primaju inozemnu mirovinu putem online obrasca odnosno poštom ili osobno područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta.

U skladu s Odlukom Vlade dosad je isplaćen inflatorni dodatak za 631.202 korisnika u ukupnoj svoti od 426.949.300 kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija ENERGETSKI DODATAK HZMO objavio važnu informaciju za umirovljenike koji primaju inozemnu mirovinu

Počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe za studeni

U petak 16. prosinca 2022. počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe za studeni 2022. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama.

Nacionalnu naknadu za starije osobe dobit će 6384 korisnika (64,74 posto žena i 35,26 posto muškaraca), za što je osigurano 5.217.552 kuna iz Državnog proračuna.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području Hrvatske u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet, uz koji moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti, a to su:

  • da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju
  • da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe od 820,80 kn
  • da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja

Iznimno, korisnik prava na mirovinu i korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da se na njegov zahtjev obustavi isplata mirovine, odnosno utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Infografika Infografika (Foto: HZMO)

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni svi uvjeti propisani za stjecanje prava. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Iz HZMO-a napominju da se zahtjev za nacionalnu naknadu može podnijeti bilo kada i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

Pročitajte i ovo Ilustracija UVOĐENJE EURA Gase se bankomati, neki već ne rade: Pogledajte na karti gdje možete podizati gotovinu

Od 1. siječnja će za tri posto porasti najniže mirovine za gotovo 300.000 umirovljenika. Novost je da obiteljska mirovina raste za 10 posto, a prvi put udovice i udovci moći će zadržati svoju osobnu mirovinu i naslijediti dio mirovine preminulog supružnika, što dosad nije bilo moguće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene