Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sustav besplatnog obrazovanja bio bi moguć kada bi Hrvatska postala zemlja znanja i počela izdvajati dovoljno sredstava, više nego sada, za školstvo, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Sveučilišta u Zagrebu, koje podupire školovanje bez školarina, ako se ispune preduvjeti za to.


Senat zagrebačkog Sveučilišta jučer je na sjednici razmatrao Prijedlog načela za studiranje bez školarina, u kontekstu smanjenih proračunskih sredstava za obrazovanje u idućoj školskoj godini. Sveučilište inzistira da se poveća izdvajanje za obrazovanje u okviru proračuna, osobito kad se zna da je Hrvatska sada među europskim zemljama koje najmanje izdvajaju za obrazovanje, rekla je Ksenija Turković, prorektorica na zagrebačkom Sveučilištu. Turković drži da se odluke o financiranju ne bi smjele donositi na prečac i pod političkim pritiskom, već na temelju sveobuhvatne analize i modela, a kako se ne bi ugrozila kvaliteta visokoškolskog obrazovanja i konkurentnost na međunarodnoj razini.

Vezani članci Ekonomski fakultet u Zagrebu Ljetni upisni rok: Pogledajte koji su fakulteti najpoželjniji i gdje je ostalo još mjesta Upisne kvote i loši rezultati maturanata - 5 Istražili smo hoće li fakulteti spuštati kriterije: "Problem je jer upisujemo studente koji realno ne mogu završiti fakultet"

>> 'Hrvatskoj hitno treba vizija obrazovanja'

Ukidanje školarina, kako je dodala, ne bi smjelo utjecati na izdvajanje sredstava za Sveučilište koje će morati kompenzirati za materijalne troškove i razvoj Sveučilišta, osobito u njegovu istraživačkom segmentu. S obzirom na višestruke rebalanse proračuna, ona smatra da bi u takve odluke trebalo uključiti i zaštitne mehanizme za Sveučilište. Rektor Aleksa Bjeliš istaknuo je da je za održavanje kvalitete studija nužno razraditi kriterije uspješnosti za način studentske participacije. On očekuje da Ministarstvo određenije razmotri kako ući u sustav bez školarina, s obzirom na smanjenje sredstava za Sveučilište u proračunu za 2010.

Upisne kvote u zakonskom roku

Upitan kada će se raspisati upisne kvote s obzirom na državnu maturu, Bjeliš je rekao da u sadašnjim nesigurnim uvjetima nije lako donositi odluke o kvotama, no da će to biti u zakonskom roku. Senat drži da se ne bi trebao donijeti samo Zakon o školarinama, već i zakon koji bi obuhvatio pitanje cjelokupnog studentskog standarda, te da pitanje financija bude odvojeno od Zakona o sveučilištima. Na sjednici su imenovani članovi sveučilišnih Odbora za upravljanje kvalitetom, Odbora za statutarna pitanja i Odbora za proračun. Na konferenciji je najavljena još jedna svečana izvedba opere 'Čarobna frula', 20. prosinca u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u kojem sudjeluje 270 studenata i nastavnika. (Hina)