Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konferencija Sveučilišta u Zagrebu

'Država mora početi više ulagati u obrazovanje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sustav besplatnog obrazovanja bio bi moguć kada bi Hrvatska postala zemlja znanja i počela izdvajati dovoljno sredstava, više nego sada, za školstvo, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Sveučilišta u Zagrebu, koje podupire školovanje bez školarina, ako se ispune preduvjeti za to.

Senat zagrebačkog Sveučilišta jučer je na sjednici razmatrao Prijedlog načela za studiranje bez školarina, u kontekstu smanjenih proračunskih sredstava za obrazovanje u idućoj školskoj godini. Sveučilište inzistira da se poveća izdvajanje za obrazovanje u okviru proračuna, osobito kad se zna da je Hrvatska sada među europskim zemljama koje najmanje izdvajaju za obrazovanje, rekla je Ksenija Turković, prorektorica na zagrebačkom Sveučilištu. Turković drži da se odluke o financiranju ne bi smjele donositi na prečac i pod političkim pritiskom, već na temelju sveobuhvatne analize i modela, a kako se ne bi ugrozila kvaliteta visokoškolskog obrazovanja i konkurentnost na međunarodnoj razini.

Pročitajte i ovo Akcija 30 dana mekanog kutka - 4 "30 dana mekanog kutka" Mentalno zdravlje djece: "Možemo govoriti o svojim emocijama o kojima inače ne možemo pričati tijekom nastave" Fakultet: Ilustracija - 1 Broje nula upisanih studenata Na popularne fakultete traje navala, ali neke nije upisao - nitko: "Ako sada naprasno ukidamo te programe..."

>> 'Hrvatskoj hitno treba vizija obrazovanja'

Ukidanje školarina, kako je dodala, ne bi smjelo utjecati na izdvajanje sredstava za Sveučilište koje će morati kompenzirati za materijalne troškove i razvoj Sveučilišta, osobito u njegovu istraživačkom segmentu. S obzirom na višestruke rebalanse proračuna, ona smatra da bi u takve odluke trebalo uključiti i zaštitne mehanizme za Sveučilište. Rektor Aleksa Bjeliš istaknuo je da je za održavanje kvalitete studija nužno razraditi kriterije uspješnosti za način studentske participacije. On očekuje da Ministarstvo određenije razmotri kako ući u sustav bez školarina, s obzirom na smanjenje sredstava za Sveučilište u proračunu za 2010.

Upisne kvote u zakonskom roku

Upitan kada će se raspisati upisne kvote s obzirom na državnu maturu, Bjeliš je rekao da u sadašnjim nesigurnim uvjetima nije lako donositi odluke o kvotama, no da će to biti u zakonskom roku. Senat drži da se ne bi trebao donijeti samo Zakon o školarinama, već i zakon koji bi obuhvatio pitanje cjelokupnog studentskog standarda, te da pitanje financija bude odvojeno od Zakona o sveučilištima. Na sjednici su imenovani članovi sveučilišnih Odbora za upravljanje kvalitetom, Odbora za statutarna pitanja i Odbora za proračun. Na konferenciji je najavljena još jedna svečana izvedba opere 'Čarobna frula', 20. prosinca u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u kojem sudjeluje 270 studenata i nastavnika. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene