Prema privremenim podacima najatraktivniji studij i ove godine je logopedija, nakon koje slijede zdravstveni studijski programi. Očito je kako studenti slušaju tržište rada, no oglušuju se sveučilišta. Ni ove se godine nisu povećale kvote za deficitarna zanimanja.

Galerija


Upisati logopediju nije lak zadatak. I ove godine se na 50 mjesta prijavilo 490 studenata, gotovo 10 na jedno mjesto. Najviše ih privlači što je to traženo zanimanje. "Znam da nismo dugo na burzi, dosta brzo nađemo posao, pa se nadam da ću i ja", smatra Franka Cegur, studentica logopedije.

Vezani članci Prvi snijeg Studenti sa ''Save'' prinijeli žrtvu bogu snijega: Izašao na balkon s vrećom preko glave pa ga kolege zasule grudama Marta Narančić, Hrvatski u Zemlji čudesa Profesorica besplatno priprema učenike za državnu maturu: "Kolega me pitao zašto to radim kad tu nema zarade"

Iako logopeda nedostaje, kvote se ne povećavaju. Na logopediji u Zagrebu najavljuju mogućnost da se studij pokrene i u drugim gradovima. "S kojima ćemo u moguću potencijalnu suradnju na osnivanje zajedničkog studija logopedije. Ja se nadam da će se to moći realizirati u što skorijem roku", ističe prof. dr. Draženka Blaži, voditeljica studija logopedije.

Nakon logopedije, najpoželjniji studij je fizioterapija, za koju je gužva na čak tri sveučilišta. Slijedi kriminalistika, a popularna su još dva zdravstvena studija – radiološka tehnologija i sestrinstvo. Studenti slušaju tržište rada jer nam, uz 2500 liječnika, nedostaje i oko 12 tisuća medicinskih sestara, a traženi su i fizioterapeuti. Nakon završetka studija, ovi studenti lako pronalaze posao. "Primjerice, fakultet zdravstvenih studija u Rijeci. Šezdeset posto ih se zaposli još za vrijeme trajanja studija", tvrdi Igor Drvodelić, pomoćnik ravnateljice za prijave na studijske programe.

O kvotama odlučuju sveučilišta. No, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak tvrdi kako će na njih pokušati utjecati novim programskim ugovorom. "Neće sveučilišta dobivati sredstva iz državnog proračuna isključivo prema broju upisanih studenata ili prema broju znanstvenika nego prema rezultatima. Završavanje studija, zapošljavanje. U tom kontekstu ćemo pregovarati i o upisnim kvotama", navodi Divjak.

Pregovori sa sveučilištima tek trebaju uslijediti. A cilj je da se kvote konačno povećavaju samo tamo gdje nedostaje radnika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr