Poruka ministrice Dalić stranim investitorima, da mogu mirno uložiti svoj novac u Hrvatsku, nije ih spriječila u oštroj kritici koju su uputili Vladi. Osim što ih već godinama muče isti problemi oko sporosti birokracije, poslovanje im, kažu investitori, otežava i nestabilna politička situacija u zemlji.


U jednoj od najmodernijih tvornica za pranje rublja u Europi, dnevno se izvrti 50 tona otirača, ručnika i radne odjeće. Njemačka investicija vrijedna 12 milijuna eura smjestila se u Čakovcu i trenutno zapošljava 86 radnika. Ulagali bi Nijemci još, ali muče ih stalne promjene poreza i politička nestabilnost u Hrvatskoj.

Vezani članci Slika nije dostupna D & B: HDZ ima male šanse za pobjedu Slika nije dostupna Sudbina hrvatskih analiza je ladica, a investitori nas izbjegavaju

"Naravno da nam ne pomažu stalne promjene. Izrazito je bitna stabilnost političkog, pravnog i poreznog okvira u zemlji u kojoj radimo. Da imamo i političku stabilnost, da bi i ova ostala stabilnost isto tako došla", kaže Senko Judin, predstavnik tvrtke CWS-boco.

Problemima unatoč, Hrvatska je GRAFIKA prošle godine privukla 34 strana ulaganja, što su dvije investicije više nego 2015. godine.

Zbog tih ulaganja lani je otvoreno 1778 novih radnih mjesta. Dobar je to trend, ističu u Udruženju stranih investitora, ali nestabilna Vlada nikome ne koristi.

"Sad kad smo očekivali da će se krenuti u novi val stvaranja stabilnije povoljnije klime za ulagače, kad će se ostale preporuke koje smo davali počet se realizirati, sad smo opet došli u parlamentarnu krizu što nije dobro za klimu stranih ulagača", kaže Mladen Fogec, predsjednik Udruženja stranih ulagača.

Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, ima svoju verziju priče. "Politička stabilnost u Hrvatskoj ja bih rekla postoji. Institucije funkcioniraju, pravna država funkcionira i investitori u to mogu imati u potpunosti povjerenja", kaže Dalić.

Povjerenja, i to puno više nego u Hrvatsku, investitori zato imaju u Češku. I to upravo zbog jednostavnosti poslovanja.

"Češka ima vrlo transparetna pravila za investitore. Kada dolaze u našu zemlju, u startu znaju da nema velikih poreza, nisu se mijenjali u posljednjih osam godina. Uz to i Vlada je stabilna", kaže Michaela Štefanova iz tvrtke Deloitte Češka.

U posljednje 24 godine u Hrvatsku je uloženo 30 milijardi eura stranog kapitala, što je još uvijek daleko od europskog vrha. U usporedbi s nama, Česi su u istom razdoblju privukli tri puta više inozemnog novca.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju