Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prošli razgrabljeni

Želite električni automobil? Potpora će biti i ove godine!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O nafti i cijenama goriva ne razmišljaju vlasnici ekoautomobila. A za one koji to žele postati - dobra vijest. Država će potpore za kupnju električnih i hibridnih vozila ponuditi i ove godine. I to do 70 tisuća kuna.

Upravo zbog velikih ušteda koje ostvaruje, Hrvoje Prpić se prije 4 mjeseca odlučio na kupnju električnog automobila.

Pročitajte i ovo Pacijenti u čekaoni Osigurajte se Nova odluka HZZO-a: Poskupile zdravstvene usluge za dio pacijenata Zgrada - 2 čeka se stambena strategija Mladi sve teže do prve nekretnine, reporter izračunao kad i što točno mogu kupiti

'Potrošnja je izuzetno niska. Mene 100 kilometara košta samo 8 kuna. Izuzetno je nečujan, dakle vi se vozite 130 po autocesti, a potpuna je tišina u autu', ispričao je Prpić.

Automobil ga je, uz potporu države, stajao oko 180 tisuća kuna. 'Potpora je bila 70 tisuća kuna i to je sasvim dovoljno za jedan električni auto, veliki je to iznos u toj cijeloj cijeni', kaže Prpić.

Uskoro će i ovo 'osvanuti' na autocestama

Državne potpore prošle godine doslovno su razgrabljene. Građanima i tvrtkama podijeljeno je 15 i pol milijuna kuna, a ukupno je sufinancirano 440 vozila.

'Ja bi ovom prilikom i najavio da ćemo već u veljači ove godine ponoviti te javne pozive', rekao je Filip Brkljača iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tako da će novih 15 milijuna kuna biti na raspolaganju zainteresiranima. Procedura za dobivanje državnih potpora vrlo je jednostavna:

- Fondu za zaštitu okoliša treba predati zahtjev i tehničke karakteristike vozila,

- Potom potpišete ugovor o sufinanciranju,

- Dostavite račun od autokuće i prometnu dozvolu,

- Novac na račun stiže u roku od mjesec dana.

'Cijeli proces je bio začuđujuće jednostavan, poznavajući naše standardne procedure u državi. Ovo je bilo i brzo i jednostavno. Novac je bio isplaćen 15 dana nakon što smo prikupili sve papire', kaže Prpić.

Država kroz potpore nastoji podići ekološku svijest vozača, i smanjiti ispuštanje štetnih plinova u atmosferu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene