Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV

Što građani misle o Milanovićevoj komunikaciji, odnosu s premijerom i namjeravaju li mu opet dati glas?

Aktualno Galerija Mislav Bago u studiju Dnevnika Nove TV Mislav Bago u studiju Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Istraživanje Nove TV o mandatu Zorana Milanovića - 6 Istraživanje Nove TV o mandatu Zorana Milanovića - 6 Foto: Dnevnik Nove TV Istraživanje Nove TV o mandatu Zorana Milanovića - 5 Istraživanje Nove TV o mandatu Zorana Milanovića - 5 Foto: Dnevnik Nove TV Istraživanje Nove TV o mandatu Zorana Milanovića - 3 Istraživanje Nove TV o mandatu Zorana Milanovića - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +4 Istraživanje Nove TV o mandatu Zorana Milanovića - 1 Galerija 1/9 >>
U drugom dijelu istraživanja povodom dvije godine mandata Zorana Milanovića, Dnevnik Nove TV ispitao je što građani misle o njegovom odnosu s premijerom Plenkovićem, sviđa li im se njegov komunikacijski stil, bi li glasovali za njega da se ponovno kandidira te tko je po njima najbolji dosadašnji hrvatski predsjednik.

Tvrda kohabitacija koju ne pamtimo obilježila je dvije godine na relaciji Milanović – Plenković. Stoga i ne čudi što školskom ocjenom građani toj suradnji daju dvojku. I kao rijetko dosad u istraživanju, tu nema velikih odstupanja bilo da je riječ o mladima, starima, po regijama i stranačkim preferencama.

Kome građani više vjeruju?

Kada se građane pita kome više vjeruju, u raspravama pobjedu odnosi predsjednik u odnosu na premijera. Milanoviću vjeruje 52 posto ispitanika, a Plenkoviću njih 27 posto. A nijednom ne vjeruje njih 15 posto. Zanimljivo, podjednako obojici vjeruje 2 posto ispitanika. Ne zna 4 posto građana.

Mislav Bago u studiju Dnevnika Nove TV Istraživanje Nove TV o mandatu Zorana Milanovića - 6 Foto: Dnevnik Nove TV

Milanović veću potporu ima kod birača od 30 do 44 godine u Zagrebu i okolici te među srednjeobrazovanim biračima. Plenković veću potporu uživa kod birača od 45 do 59 godina, onima s osnovnom školom te u Slavoniji. Predsjedniku vjeruju oporbeni birači, ali i 12 posto HDZ-ovaca. Plenković uživa potporu samo među svojim biračima, potpora među oporbenim biračima mu je mršava, a zanimljivo, birači Možemo najmanje su kritični prema premijeru i njih 18 posto mu vjeruje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BILATERALNI RAZGOVORI Može prijevoz do Ljubljane? Susjedi tražili uslugu jer je njihov zrakoplov na servisu

Tko bolje zastupa interese Hrvatske?

I tu pobjedu odnosi predsjednik u srazu s premijerom. Da bolje zastupa hrvatske interese, Milanoviću vjeruje 49 posto građana, a Plenkoviću njih 33 posto, dok 10 posto ne vjeruje nijednom. Da podjednako dobro zastupaju hrvatske interese, misli njih 4 posto dok ne zna njih također 4 posto.

Mislav Bago u studiju Dnevnika Nove TV Istraživanje Nove TV o mandatu Zorana Milanovića - 5 Foto: Dnevnik Nove TV

Milanović tu veću potporu ima kod mladih, onih sa srednjim obrazovanjem te u Istri i na Kvarneru. Plenković može računati na veću potporu kod birača srednjih godina, onih s osnovnom školom te u Slavoniji. Milanović uživa većinsku potporu oporbenih birača, istina nešto manje mu vjeruju birači Možemo. Plenkoviću vjeruju birači HDZ-a, ali i 24 posto birača MOSTA koji je premijeru crvena krpa.

Sviđa li vam se komunikacijski stil predsjednika?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UZVRATIO MILANOVIĆU I PLENKOVIĆU Komšić: " O članstvu BiH u NATO-u neće se odlučivati u Milanovićevoj "maloj Moskvi", nego na mnogo značajnijim mjestima"

Predsjednikov komunikacijski stil školskom ocjenom dobiva trojku ili 2,9. Mladima je to popularno, a zanimljivo, samo kod birača Možemo dobiva dvojku.

Mislav Bago u studiju Dnevnika Nove TV Istraživanje Nove TV o mandatu Zorana Milanovića - 3 Foto: Dnevnik Nove TV

Trebamo li znati kada predsjednik ide na skijanje?

Ne - tako glasi odgovor kada se građane pita trebaju li biti informirani o privatnim putovanjima predsjednika. Da ne treba, misli 55 posto građana, a da javnost treba znati, misli 42 posto ispitanika, dok ne zna njih 3 posto.

Mislav Bago u studiju Dnevnika Nove TV Istraživanje Nove TV o mandatu Zorana Milanovića - 1 Foto: Dnevnik Nove TV

Da javnost ne treba znati o privatnim putovanjima predsjednika, smatraju mladi birači, visokoobrazovani te Slavonci. Da javnost mora sve znati o putovanjima predsjednika, misli starija populacija, ona s osnovnom školom. Zanimljivo, većina birača pa i HDZ-ovaca misli da javnost ne treba znati o privatnim putovanjima predsjednika, no 66 posto birača MOSTA misli da javnost mora sve znati.

Biste li glasovali za predjsednika bez obzira na dosadašnja glasovanja?

Pročitajte i ovo Bivše predsjednik RH Stjepan Mesić - 1 intervju za Dnevnik Nove TV Stipe Mesić Čovića nazvao razbijačem: "S Dodikom pleše tango argentino"

Većina bi glasovala, točnije njih 47 posto, ne bi glasovalo njih 45 posto, a 8 posto ispitanika ne zna.

Da bi glasovali za Milanovića, više su se izjasnili mladi birači, stariji birači i u Zagrebu i okolici. Ženski birači većinski ne bi glasovali za predsjednika, birači od 45 do 59 godina te u Slavoniji.

Mislav Bago u studiju Dnevnika Nove TV Istraživanje Nove TV o mandatu Zorana Milanovića - 2 Foto: Dnevnik Nove TV

I dok ima većinsku potporu među oporbenim biračima, može ga i tu zabrinuti da najmanju potporu ima kod birača MOŽEMO.

Jesu li glasovali i namjeravaju li opet glasovati za Zorana Milanovića ako se kandidira?

30 posto građana je glasovalo i glasovat će za predsjednika, no zato njih 6 posto koji su glasovali više mu neće dati glas. Zanimljivo je da je novih birača, odnosno, onih koji nisu glasovali, a sada će glasovati za njega, svega 15 posto, dok 40 posto građana nije niti će glasovati za njega. Ne zna 9 posto građana.

Da će opet glasovati, uglavnom su se izjasnili stariji birači, izgubio je pak visokoobrazovane gdje je malo više onih koji ne bi opet glasovali za predsjednika. Istodobno, nisu mu prošli put dali glas, ali će glasovati za Milanovića ako se kandidira malo više mlađi birači te Dalmatinci.

Mislav Bago u studiju Dnevnika Nove TV Istraživanje Nove TV o mandatu Zorana Milanovića - 7 Foto: Dnevnik Nove TV

Predsjednik je dobio više birače MOSTA i DP-a, a izgubio malo birača Možemo, no još uvijek nije opasno.

Tko je najbolji predsjednik Republike dosad?

Franjo Tuđman na prvom je mjestu s potporom od 31 posto, slijedi ga Zoran Milanović s potporom od 20 posto. Kolinda Grabar Kitarović uživa potporu od 17 posto, Stjepan Mesić 14 posto, a Ivo Josipović na petom je mjestu s potporom od 13 posto. Nijedan od njih misli 2 posto ispitanika, a ne zna njih 3 posto.

Mislav Bago u studiju Dnevnika Nove TV Istraživanje Nove TV o mandatu Zorana Milanovića - 4 Foto: Dnevnik Nove TV

Franjo Tuđman veću potporu ima kod muških birača, birača od 45 do 59 godina te u Dalmaciji. Zoran Milanović većinsku potporu ima kod mladih birača, malo veću potporu kod srednjeobrazovanih te u Banovili, Lici i Kordunu. Kolinda Grabar Kitarović na malo veću potporu može računati kod mladih birača, onih s osnovnom školom te u Zagrebu i okolici te Slavoniji. Stipe Mesić većinsku potporu ima kod visokoobrazovanih birača te u Istri i na Kvarneru. Ivo Josipović veću potporu ima kod žena i starije populacije.

NAPOMENA
Istraživanje je provela agencija IPSOS telefonskom metodom na 600 ispitanika. Istraživanje je provedeno od 15. do 16. veljače 2022. godine. Pogreška mjerenja je +/- 4%.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene